Arvaatko, kuinka paljon suomalaiset syövät kurkkua ja tomaattia vuodessa ?


Päivittäin tulisi suositusten mukaan syödä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä noin puoli kiloa päivässä. Maailmanlaajuisesti vihanneksia syödään kuitenkin vain 267 grammaa päivässä henkilöä kohden.

5aDay-allianssin selvityksen mukaan Suomi erottuu yhtenä niistä maista, jossa on muita maita isompi joukko ihmisiä, jotka syövät vihanneksia suositellun määrän. 26,8 prosenttia suomalaisista täyttää kriteerin. Muita tällaisia maita ovat muun muassa Costa Rica, Uusi-Seelanti ja Kanada. Eniten vihanneksia syödään Italiassa, 461 grammaa, ja vähiten Brasiliassa, 134 grammaa henkilöä kohden.

Suuri osa syödyistä kasviksista kasvihuonevihanneksia

Suomalaisten suosikkituotteita vuodesta toiseen ovat kasvihuonevihannekset, eli kurkut, tomaatit, salaatit ja yrtit. Suomalaiset syövät kurkkua vuosittain noin 57 miljoonaa kiloa ja tomaatteja noin 66 miljoona kiloa. Kokonaiskulutuksesta kurkuista yli 95 prosenttia on kotimaisia, tomaatilla vastaavasti osuus on yli 60 prosenttia. Ruukkusalaatteja syödään noin 80 miljoonaa ja ruukkuyrttejä noin 30 miljoonaa. Salaattien ja yrttien kotimaisuusaste on yli 90 prosenttia.

Jopa 99 prosenttia suomalaisista käyttää kasvihuonevihanneksia, eli tomaatteja, kurkkuja tai salaatteja. 79 prosenttia suomalaisista valitsee mieluummin kotimaisia kuin ulkomaisia kasvihuonevihanneksia.

– Suomalaiset ovat aina olleet ahkeria syömään kotimaisia kasvihuonevihanneksia. Ne sopivat kaikille, ja niitä tuoreempaa ruokaa saa hakea. Aina niitä voisi toki syödä enemmänkin. Puoli kiloa ei kovin monelle tule vielä täyteen, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Tärkeimpiä syitä tomaattien, kurkkujen ja salaattien käyttöön ovat terveellisyys, maukkaus sekä helppokäyttöisyys.

Korona sai miehet syömään vihanneksia

Kasvisten lisääminen lautaselle tuntuu olevan hidasta muutosta, mutta yllättävät tilanteet voivat lisätä kasvisten käyttöä. Kauppapuutarhaliitto teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti miesten kasvihuonevihannesten syönti lisääntyi koronan aikana. Liki neljännes 35–54-vuotiaista miehistä arvioi vihannesten syömisen lisääntyneen joko selvästi tai hiukan pandemian aikana. Kaikista vastaajista 16 prosenttia arvioi lisänneensä kasvihuonevihannesten syöntiä selvästi tai hiukan. Missään vastaajaryhmässä vihannesten syönti ei ollut vähentynyt.

– Toivottavasti trendi jatkuu pandemian jälkeenkin, Jalkanen sanoo.

Perjantaina 15.10. vietettiin maailman kasvispäivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoutta kasvisten käytöstä.

Lähteet: 5aDay, EU, Kauppapuutarhaliitto

Kuva: Kauppapuutarhaliitto

SUOSITUIMMAT