Eläinlääkäriaseman hoitaja avautui löytökissoista: ”Tuntuu pahalta pakata muutamaa sataa grammaa elämänalkua pussiin”


Lillvet-eläinlääkäriasemalla hoitajana työskentelevä Heidi julkaisi klinikan sivuilla Facebookissa tunteellisen kirjoituksen, jossa hän kehottaa ihmisiä kiinnittämään enemmän huomiota siihen, miten he kohtelevat eläimiä, ja varsinkin löytöeläimiä.

– Minä katsoin tänään kuolemaa ja silti elämä voittaa. Rankka päivä, Heidi aloittaa kirjoituksensa.

Hän kertoo sydäntäsärkevän tarinan lukuisista löytökissoista, joita eläinlääkäriasema joutuu jatkuvasti nukuttamaan.

– Satojen ja jopa tuhansien kissojen jälkeen vielä riittää kyyneleitä. Pysähdyin miettimään kaikkien ihmisten roolia noiden hylättyjen kissojen elämässä. Jälleen kerran kuuntelin kun Janita kertoi pienelle pojalleen ettei Tyrskyä voida enää auttaa. Ja että kaksi muuta kissaa oli jo vaivutettu ikiuneen. Meidän käsien läpi on mennyt satoja löytökissoja ja silti jokainen eutanasiaan johtava karu kohtalo pysäyttää.

– Tänään on todettava, että jokainen potilas tekee tästä työstä sen arvoista.

Eläimen lopettaminen ei ole ammattilaisellekaan helppoa.

– Ja vaikka pysäyttävää onkin katsoa, kun pieni sydän alkaa hiljalleen rauhoittua rauhoituksen jälkeen, omat ja muiden pennut hoitanut emo on tuskiensa jälkeen päässyt rauhaan tai kun 19-vuotias elämänsä viime vuodet onnellisena elänyt kaveri ei enää taistele kasvainta vastaan, jäämme silti plussalle. Pieni ei enää kärsi, eikä sen sydämen tarvi hakata tahtia taisteluun, emokissan tehtävä on täytetty, kun kuusi reipasta viiksinenää osaa jo syödä kiinteitä kuten maailman paras äiti opetti ja seniorikaveri saa huilata vihdoin vihreällä nurmella.

Heidi haluaa muistuttaa, että turhilta löytöeläinten kuolemilta vältyttäisiin, jos ihmiset kantaisivat enemmän vastuuta toiminnastaan eläimiä kohtaan.

– Tärkein tehtävämme on kuitenkin ennalta-ehkäistä kauheudet ja valistaa ihmisiä. Mikäli kohtaat hylätyn eläimen, sinulle kaupitellaan oudoista oloista eläintä myyntiin, tiedät kaltoinkohtelusta, puhu ääneen. Älä anna eläimesi ulkoilla vapaasti, leikkauta lemmikkisi. Ei ne populaatiot valloilleen päästävät tai eläimensä hyljänneet ihmiset ole meitä, sinua tai minua kummallisempia. Mikäli näet epäkohtia, tarjoa apuasi asian ratkaisemiseksi tai ilmoita siitä esimerkiksi lähimmälle eläinsuojeluyhdistykselle tai virkaeläinlääkärille. Tunne. Toimi. Tee. Meillä riittää kyyneleitä, keinoja ja kykyä mutta nuo eläimet, niiden taistelun on loputtava. Tuntuu pahalta pakata muutamaa sataa grammaa elämänalkua pussiin, kun kaikki loppui ennen kuin alkoikaan.

Lue alta tai täältä koko kaunis ja tunteellinen.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT