Euroopan koronatartunnat nyt nousussa – WHO varoittaa uudesta aallosta


Maailman terveysjärjestö WHO varoitti torstaina, että Eurooppaan voi olla pian tulossa uusi korona-aalto. WHO:n mukaan tartuntalukujen laskusuunta on nyt takana.

WHO:n Euroopan osaston johtaja Hans Kluge kertoi järjestön tiedotustilaisuudessa torstaina, että kymmenen viikon lasku Euroopan koronatartunnoissa on päättynyt.

Klugen mukaan viime viikolla tartuntojen määrä nousi 10 prosentilla. Syynä tapausten kasvuun Kluge mainitsi matkustamisen, kokoontumiset ja rajoitusten purkamisen.

Suurta huolenaihetta Klugen mukaan aiheuttaa se, että miljoonat eurooppalaiset ovat edelleen rokottomatta. Rokotekattavuus on erittäin tärkeää, sillä kaksi otettua rokoteannosta tarjoaa suojan myös helposti tarttuvaa deltamuunnosta vastaan.

– Rokotteet ovat tehokkaita delta-varianttia vastaan. Ei yksi annos, mutta kaksi annosta, Kluge totesi.

Deltamuunnoksesta on tulossa nopeasti vallitseva variantti, mikä näkyy jo nyt lisääntyneenä sairaalahoidon tarpeena ja kuolemina. 63 prosenttia eurooppalaisista odottaa yhä ensimmäistä rokoteannostaan, mutta rajoitusten purkamisesta ei ole tästä huolimatta luovuttu.

Kluge mainitsi kolme syytä, miksi uuden korona-aallon tulo ennen syksyä näyttää todennäköiseltä: uudet variantit, puutteellinen rokotekattavuus sekä lisääntynyt sosiaalinen kanssakäyminen. Hän peräänkuulutti etenkin ihmisten omaa kurinalaisuutta tilanteessa, jossa viranomaisten määräämiä rajoituksia on paikallaan yhä vähemmän.

WHO ilmaisi huolensa myös jalkapallon EM-kisoista, joita pelataan parhaillaan ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi Pietariin Huuhkajien ottelua katsomaan matkustaneiden suomalaisten joukosta on todettu satoja tartuntoja.

Lähde: WHO

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT