Jos et säilytä akkuja oikein, et saa korvausta


Monet kodin sähkölaitteet ovat akkukäyttöisiä. Kodista saattaakin löytyä jopa toistakymmentä litiumioniakkua. Akkuja on muun muassa kännyköissä, tietokoneissa, kaiuttimissa, ruohonleikkureissa ja työkaluissa. Myös sähköpyörät ja sähköpotkulaudat ovat yleistyneet ja lisänneet kodin ladattavien sähkölaitteiden määrää.

Vaurioituneesta, ylikuumentuneesta tai käyttöohjeiden vastaisesti ladatusta akusta alun saanut tulipalo voi pahimmassa tapauksessa levitä koko asuntoon ja aiheuttaa omaisuus- ja henkilövahinkoja.

”Meidän asiakkaillemme sattuneita akkupaloja on onneksi ollut vielä suhteellisen vähän. Harmillista kuitenkin on, että osa sattuneista vahingoista olisi ollut mahdollista välttää”, Pohjantähden kiinteistövahinkojen korvausasiantuntija Suvi Santajärvi kertoo.

Jos akkupalo tekee tuhoja asunnolle tai omaisuudelle, korvausta on mahdollista hakea kotivakuutuksesta. Henkilövahinkojen osalta kuluja voi hakea henkilökohtaisesta tapaturmavakuutuksesta. Jos kyse on tuotteessa olevasta virheestä, korvausvastuu voi olla myös laitteen valmistajalla.

”On hyvä huomioida, että vakuutusehdoista löytyy myös akkujen osalta suojeluohjeita, joiden tarkoituksena on ehkäistä vahinkojen syntymistä ja rajoittaa niiden laajuutta”, Santajärvi muistuttaa.

”Jos suojeluohjeita ei ole noudatettu, korvauksen määrää saatetaan alentaa tai pahimmassa tapauksessa korvaus voidaan evätä kokonaan.”

Tiesitkö muuten mitä ei koskaan saisi tehdä sängyssä? Lue lisää Helppoo-sivustolta.

SUOSITUIMMAT