Kela: Pitkittyneeseen koronavirusinfektioon voi hakea sairauspäivärahaa


Kela tiedottaa, että vaikka suurin osa koronavirusinfektioon (COVID-19) sairastuneista toipuu lyhyen sairastamisen jälkeen, osalla oireet ja työkyvyttömyys voivat pitkittyä, jolloin he voivat hakea Kelasta sairauspäivärahaa.

Koronaviruksen aiheuttama infektio voi olla oireeton, lieväoireinen tai oireet voivat olla vaikeita. Se on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, jonka leviämisen estämiseksi tartunnalle altistunut voidaan määrätä karanteeniin ja tautia sairastava eristykseen.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä henkilölle, joka on määrätty karanteeniin tai eristykseen, ja joutuu siksi olemaan poissa työstään. Tartuntatautipäivärahaa voi saada vain, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sairastuneen tai altistuneen henkilön eristykseen tai karanteeniin. Tartuntatautipäivärahan saaminen ei edellytä työkyvyttömyyttä.

Tartuntatautipäivärahaa ja sairauspäivärahaa ei voi saada samanaikaisesti, mutta jos henkilö on tartuntatautipäivärahan perusteena olevan karanteenin tai eristyksen jälkeen sairauden vuoksi työkyvytön, hän voi hakea Kelasta sairauspäivärahaa toimeentulon turvaamiseksi. Sairauspäivärahaa varten tarvitaan lääkärintodistus siitä, että henkilö on työkyvytön.

Sairauspäiväraha korvaa ansionmenetystä, joka johtuu alle vuoden kestävästä työkyvyttömyydestä. Sitä maksetaan omavastuuajan jälkeen enintään 300 arkipäivältä. Jos henkilö tulee työkyvyttömäksi tartuntatautipäivärahaa saadessaan, sairauspäivärahan omavastuuaika alkaa kulua jo tartuntatautipäivärahan aikana.

Jos työterveyslääkäri arvioi, että henkilö pystyy tekemään osan työtehtävistään vaarantamatta terveyttään, on mahdollista sopia osa-aikaisesta työhön paluusta. Sopimus on vapaaehtoinen, ja työnantaja ja työntekijä tekevät sen yhdessä. Osasairauspäivärahaa voi saada enintään 120 arkipäivältä.

Lähde: Kela

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT