Koronarokotteita useita kehitteillä – edellisen pikarokotteen oikeudenkäynnit alkoivat


Koronavirusta vastaan ollaan kuumeisesti kehittämässä useissa maissa rokotteita. Viimeksi, kun maailmanlaajuinen rokote kehitettiin nopeasti, kyseessä oli sikainfluenssa ja Pandemrix-rokote.

Suomen Potilasvahinkoapu on nyt nostanut kuuden Pandemrix-rokotetta saaneen ja sen jälkeen narkolepsiaan sairastuneen asiakkaan puolesta kanteet Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Potilasvahinkoavulla oli 10 asiakasta, joiden kaikkien jutut tulivat hylättyinä lääkevahinkolautakunnasta, eli lääkevahinkolautakunta ei nähnyt syy-yhteyttä Pandemrixin ja narkolepsian välillä. Toimiston näkemyksen mukaan näyttö kuuden asiakkaan kanteiden tueksi on kuitenkin erittäin vahvaa.

Oikeudessa tullaan esittämään mm. neurologista asiantuntijatodistelua sekä kuullaan todistajina asiakkaidemme tilanteen läheltä nähneitä henkilöitä. Toimiston mukaan jokaisella kanteen nostaneella asiakkaalla narkolepsiaan viittaavat oireet alkoivat pian rokotteen saamisen jälkeen ja kaikki Pandemrixistä aiheutuneen narkolepsian lääketieteelliset kriteerit täyttyvät.

Potilasvahinkoavun asiakkaille on aiheutunut sairastumisesta vakavia pysyviä haittoja sekä työkyvyttömyyttä / työkyvyn alenemaa ja huomattavia ansionmenetyksiä.

Suomen Potilasvahinkoapu tekee tietojenvaihtoyhteistyötä ruotsalaisen asianajotoimisto Advokatbyrå Roder AB:n kanssa, jolla on noin 80 vastaavassa tilanteessa olevaa asiakasta Ruotsin lääkevahinkovakuutusyhtiön kanssa (Svenska Läkemedelsförsäkringen AB).

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT