Koronatestin Kela-korvaus nousee


Yksityisen terveydenhuollon kautta tehdystä koronatestistä korvataan tällä hetkellä 56 euroa, mutta 1.1.2021 korvaus nousee 100 euroon.

Valtio on myöntänyt korvauksen nostamista varten 45 miljoonan euron lisärahoituksen ja korotettua korvausta maksetaan 1.1.–31.12.2021 tehdyistä testeistä. Korotus koskee nenänielusta otettavaa PCR-testiä ja tutkimuksen korvaaminen edellyttää yksityislääkärin määräystä.

Myös työnantajan maksamista tutkimuksista saa korvausta

Kuten muutkin yksityisen terveydenhuollon palvelut, koronavirustutkimukset korvataan osana sairaanhoitovakuutusta. Jos palveluntuottajalla on suorakorvaussopimus Kelan kanssa, asiakas saa koronavirustutkimuksesta suorakorvauksen jo maksun yhteydessä. Vaihtoehtoisesti tutkimuksen voi maksaa kokonaan itse ja hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Myös työnantajan maksama koronavirustutkimus korvataan sairaanhoitovakuutuksesta. Korvaus ei vaikuta työnantajille maksettaviin korvauksiin työterveyshuollon järjestämisestä tai niiden enimmäismääriin. Työnantajan kirjanpidossa sairaanhoitovakuutuksesta korvattavien kustannusten pitää olla erillään työterveyshuollon järjestämisestä aiheutuneista kustannuksista, jotta korvauksia ei haeta kahteen kertaan.

Kela haluaa korvaussumman nostamisella lisätä asiakkaiden mahdollisuutta valita tutkimuspaikaksi yksityisen terveydenhuollon palveluntuottaja julkisen terveydenhuollon sijaan. Tavoitteena on myös helpottaa työnantajien mahdollisuuksia tarjota koronavirustutkimuksia työntekijöilleen. Korvaukseen on oikeus Suomessa asuvalla tai työskentelevällä henkilöllä.

Lähde ja lisätiedot: Kela

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT