Millainen keittiö sopii parhaiten nykysuomalaiseen arkeen?


Suomalaisten mielestä paras keittiö sopii juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää. Keittiöihin toivotaan lisää toiminnallisuutta, mutta myös keittiön ulkonäöllä on merkitystä. Varsinkin avokeittiö jakaa edelleen mielipiteitä.

Kantar TNS tutki Suomen suurimman keittiötoimijan ja Keittiömaailma-ketjustaan tunnetun Novartin toimeksiannosta, miten keittiö vaikuttaa suomalaisten kodin valintaan ja millaisia keittiöitä suomalaiset toivovat.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaiset haaveilevat käytännöllisyyttä lisäävistä asioista ja arvostavat toimivaa keittiötä. Omaan keittiöön toivotaan muun muassa kätevämpää jätekaappia tai lajittelupistettä (37 %), laatikoita tai mekanismeja toimivaan säilytykseen (36 %), enemmän lasku- tai työtasoja (33 %), parempaa valaistusta (24 %), integroituja kodinkoneita (19 %) sekä tilaa ruokapöydälle (18 %).

– Toimivasta keittiöstä rakentuu hyvä arki. Kierrätys on nykyisin entistä suuremmassa roolissa, ja sille kannattaa varata riittävästi tilaa myös pienemmässä keittiössä. Arkeen pientä luksusta tuovasta aamiaiskaapista voi puolestaan povata kuivauskaapin tapaista suosikkia keittiöissä, sillä siinä yhdistyvät käytännöllisyys ja monipuoliset säilytysratkaisut, jotka ovat suomalaisille tärkeitä, kertoo Keittiömaailma-ketjusta vastaava Novartin myynti- ja markkinointijohtaja Anu Tola.

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä huoneista – ei vain arjen sujuvuuden kannalta, vaan myös asunnon valinnan kannalta. Lähes 70 prosenttia suomalaisista sanoo, että keittiö vaikuttaa kodin valintaan paljon tai melko paljon. Etenkin nuoret aikuiset pitävät keittiötä tärkeänä. Jopa noin 80 prosenttia alle 30-vuotiaista valitsee kodin keittiön perusteella.

Tola kertoo aiheesta myös juuri julkaistussa kiinteistönvälitysyhtiö Bo LKV:n Bo Living -podcastin 12. jaksossa. Myös Bo LKV:ssä on huomattu ostajien kiinnostus keittiöihin. Keittiön tilankäyttöön ja eri toiminnallisuuksien sijoitteluun kiinnitetään asuntonäytöissä erityistä huomiota.

– Keittiön merkitys on selvästi kasvanut, ja ostajat tutkailevat keittiötä eniten asunnon huoneista. Moni muuten sopiva asunto saattaa jäädä hankkimatta, jos keittiö ei ole omaan arkeen sopiva. Jos keittiö ei miellytä, se halutaan ehdottomasti remontoida. Se kuvastaa keittiön tärkeää roolia, kertoo Bo LKV:n kiinteistönvälittäjä Nina Lampinen.

Avokeittiö jakaa mielipiteitä – myös etätyöskentely näkyy keittiötoiveissa

Yksi jo pitempään näkynyt keittiötrendi jakaa edelleen suomalaisten mielipiteitä. Avokeittiö on yllättäen vain hieman suositumpi kuin erillinen keittiö. 40 prosenttia suomalaisista pitää avokeittiötä parempana vaihtoehtona, 36 prosenttia pitäisi keittiön mieluummin erillään muista tiloista.

– Avokeittiö tuo kotiin tilan tuntua, mutta toisaalta erillinen keittiö tai keittiön osittainen sulkeminen voi tuntua rauhallisemmalta etenkin nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa ja etätyöstä on tullut yhä pysyvämpi työn tekemisen muoto. Nyt mietitään, miten myös keittiössä voisi tehdä paremmin töitä, Tola sanoo.

16 prosenttia suomalaisista kertoo tekevänsä töitä keittiössä. Etätyöskentelyn lisääntyminen tuo keittiölle uudenlaisia odotuksia. Keittiössä töitä tekevistä moni toivoo keittiöönsä parempia tuoleja (20 %), työskentelyyn soveltuvaa saareketta tai niemekettä (17 %), isompaa pöytää (11 %), taittuvaa sivupöytää tai muuta nurkkausta (9 %).

Ei pelkkää valkoista – värit saapuvat suomalaisiin keittiöihin

Vaikka suomalaiset suhtautuvat keittiöihinsä käytännöllisesti, keittiön ulkonäöllä on myös suuri merkitys. Jopa 36 prosenttia suomalaisista kokee, etteivät nykyisen keittiön materiaalit tai värit sovi omaan tyyliin.

– Omaa keittiötä suunnitellessa ei haluta tehdä kompromisseja. Suosittelenkin valitsemaan juuri sellaisia värejä, josta itse nauttii. Valkoinen on toki ajaton ja varma valinta, mutta värit ovat pikkuhiljaa hiipimässä yhä useampaan suomalaiseen keittiöön. Erityisesti luonnonläheiset värit, kuten harmaan, ruskean ja vihreän eri sävyt, ovat meille suomalaisille tuttuja, ja niistä on helppo aloittaa. Ne kestävät myös aikaa ja trendien vaihtumista, Tola kertoo.

Keittiö on merkittävä osa koko asunnon tunnelmaa ja sisustusta. Erityisesti avokeittiön väri- ja materiaalivalinnat ovat keskeisessä roolissa.

– Moni ostaja kiinnittää nyt huomiota myös työtasojen materiaaliin ja väriin. Myös niiden täytyy miellyttää. Tietynlainen iättömyys on useimpien mielestä kaunista. Remontoidessa keittiöön kannattaa valita asunnon aikakautta ja kokonaistunnelmaa kunnioittavia materiaaleja ja värejä. Niistä syntyy koko kodin henki, Lampinen sanoo.

Alla kuvia uusista keittiöideoista.

Tutkimus toteutettiin 21.–27.8.2020 välisenä aikana Kantar TNS:n viikkovastaajapaneelissa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 002 suomalaista (15–79-vuotiaat).

SUOSITUIMMAT