Muumimamma- ja Vilijonkka- klassikkoastiat saavat uudet kuvitukset


Arabian Muumi-klassikkoastioiden sarja saa uutta piristystä, kun lempeä Muumimamma ja siivousintoinen Vilijonkka saavat uudet hahmoastiat.

Kuvittaja-keraamikko Tove Slotten kuvittamissa uusissa astioissa sukelletaan Tove Janssonin Muumi-tarinoihin luomien erilaisten hahmojen tyypillisiin piirteisiin, joihin erilaisissa elämäntilanteissa ja arjen hetkissä on helppo samaistua. Kuvitukset täydentävät toisiaan, sillä pikkutarkan rouva Vilijonkan voi ajatella olevan ymmärtäväisen ja boheemin Muumimamman täydellinen vastakohta. Uudet hahmoastiat tulevat myyntiin 15.2.2021 ja jäävät pysyväksi osaksi Muumi-klassikkojen sarjaa.

Lempeä Muumimamma

Muumimamma-astioiden uusi kuvitus perustuu Tove ja Lars Janssonin sarjakuviin Muumitalvi (1959) ja Kuvitteluleikki (1956).

Muumimamma on lempeän ymmärtäväinen: hän suhtautuu elämään ja erilaisiin henkilöihin ja heidän elämäntarinoihinsa avoimesti ja toivottaa kotiinsa kaikki kulkijat tervetulleiksi.

Tove Jansson on kertonut, että Muumimamma-hahmon esikuva on ollut hänen äitinsä, Signe “Ham” Hammarsten-Jansson. Muumimamma on Muumilaakson tukipilari ja Muumitalon sydän – hän on lempeä ja kekseliäs, eikä anna pikkuasioiden häiritä itseään. Muumimamma osaa toimia oikein kaikissa tilanteissa ja häneltä saa aina neuvoja sekä lohtua.

ARABIA_Muumit_2021_Vilijonkka_2

Siivousintoinen Vilijonkka

Vilijonkat puolestaan edustavat Muumitarinoissa toisenlaisia tunteita ja etenkin rouva Vilijonkan voidaan ajatella olevan Muumimamman täydellinen vastakohta. Vilijonkka on kolmen lapsen äiti, jolle siisteys, järjestys ja ennustettavuus edustavat hallintaa elämästä.

Neuroottinen ja helposti hätääntyvä rouva Vilijonkka on tiukka kasvattaja, joka ei halua lastensa oppivan huonoja tapoja. Hän siivoaa kotiaan pitääkseen elämänsä järjestyksessä. Tosiasiassa Vilijonkka kuitenkin kadehtii Muumimamman boheemia elämää, mutta ei osaa vapautua omista kahleistaan. 

Uusien Vilijonkka-astioiden kuvitus perustuu kirjaan Muumilaakson marraskuu (1970) sekä sarjakuvaan Hosulin kosinta (1959).

Klassikkohahmot omissa askareissaan

Uuden Muumimamma-astiaston kuvituksessa Muumimamma perkaa kasvimaata kotiapulaisensa Miisan kanssa. Muumimammalla on hetken aikaa kotiapulainen, koska rouva Vilijonkka on sitä mieltä, että Muumiperhe tarvitsee sellaisen sotkuiseen taloonsa.

Muumimamma huolehtii paitsi omasta perheestään myös kaikista, jotka saapuvat Muumitaloon vierailulle – lyhyeksi tai pitkäksi aikaa. Muumimamma osaa myös nauttia elämästä ja ottaa itselleen aikaa vaikkapa kahvia nauttien, kuten mukin kääntöpuolelta voi huomata. 

Vilijonkka sen sijaan siivoaa taloaan neuroottisesti ja on parhaimmillaan saadessaan organisoida suursiivouksen. Astiaston kuvituksessa näkyy, kuinka hän löytää paikat, joissa pölyt piileksivät ja antaa sitten saippuavaahdon virrata.


Kuvituksen tarina saa alun perin alkunsa Muumilaaksoon saapuvasta psykiatrista, joka parantaa rouva Vilijonkan siivouskompleksistaan. Kun Vilijonkan talo alkaa ränsistyä, Muumimamma päättää ratkaista tilanteen omalla kekseliäällä tavallaan. Hän kirjoittaa sähkeen, jonka Vilijonkan lapset innostuneena tuovat äidilleen. Siinä kerrotaan, että naiskomitea on tulossa vierailulle Vilijonkan taloon ja näin Muumimamma onnistuu palauttamaan Vilijonkan kadonneen siivousinnon

Tuotetiedot ja suositushinnat:

Muumimamma, muki, 0,3L, 19,90 €

Muumimamma, kulho, 15 cm, 23,90 €

Muumimamma, lautanen,19 cm, 23,90 €

Vilijonkka, muki, 0,3L, 19,90 €

Vilijonkka, kulho, 15 cm, 23,90 €

Vilijonkka, lautanen, 19 cm, 23,90 €

Tuotteet ovat saatavilla 15.2.2021 alkaen.

SUOSITUIMMAT