Näin paljon suomalaiset käyttävät vuodessa vaate- ja kenkäostoksiin


Tuore kyselytutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat kenkä- ja vaateostoksilla varsin konservatiivisia.

Kenkävalmistaja Kuoman teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset kotitaloudet käyttävät jalkineisiin ja vaatteisiin keskimäärin 695 euroa vuodessa.

Kotimaisen kenkävalmistaja Kuoman toimitusjohtajan Antti Puttosen mukaan kyselytutkimuksen tulokset vastaavat viestiä, joka heillä on tiedossa myös kenkien jälleenmyyjiltä: kenkäkaupoilta, tavarataloilta ja urheiluliikkeiltä. 

– Suomalaiset liikkuvat paljon luonnossa ja sääolosuhteet asettavat haasteita kaupungissakin. Kengältä toivotaan mukavuutta ja jalkojen pitäisi pysyä kuivina myös lumella. Lastenkengissä ja päiväkotiarjessa arvostetaan lisäksi sitä, että lapset pystyvät pukeutumaan itsenäisesti, eli kengät on helppo laittaa jalkaan, sanoo Puttonen. 

Ostoperusteet

Suomalaisia voisi luonnehtia kenkäostoksilla konservatiiveiksi: 84 % vastanneista kertoi ostavansa kenkiä vain tarpeeseen ja 88 % ilmoitti ostavansa mieluummin sellaisia kenkiä, jotka ovat totutusti omaa tyyliä. Uusien ja erilaisten pukeutumistyylien kokeilemista suosii vain 12 % suomalaisista. 

Mukavuus ja sopivuus sääolosuhteisiin ovat tärkeitä valintakriteerejä. 85 % kyselytutkimukseen vastanneista valitsi kengän mukavuuden ratkaisevan tärkeäksi asiaksi kenkäostoksilla. 64 % vastanneista korosti kengän sopivuuden suomalaisiin sääolosuhteisiin olevan ratkaisevan tärkeä asia kenkäostoksilla. 

Vain 10 % suosii nettikauppaa kenkäostoksilla

Vaikka nettikaupan suosio kasvaa vuodesta toiseen, suomalaiset suosivat kenkäostoksilla  edelleen perinteistä kenkäkauppaa. 90 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista ilmoitti ostavansa kengät mieluiten kaupasta, jossa kenkiä voi sovittaa paikan päällä. Nettiä ilmoitti suosivansa kenkäostoksillaan vain 10 prosenttia vastanneista. 

– Tämä on ymmärrettävää, koska jokainen jalka on erilainen. Kengän mukavuuden kannalta sovittaminen on ensisijaisen tärkeää. Kenkä joka ei tunnu hyvältä sovittaessa, ei hyväksi muutu ajan kanssa, sanoo Puttonen. 

Kenkäkaupasta vai marketista?

Suurin osa suomalaisista ostaa kenkänsä mieluiten kenkäkaupasta. Kyselyyn vastanneista 63 % piti kenkäkauppaa erittäin mieluisena ostopaikkana. Urheiluvälinekauppa on toiseksi mieluisin ostopaikka kengille: urheiluliikettä suosi 36 % vastanneista. Myös tavaratalot kuten Prisma, Citymarket ja Tokmanni ovat suosittuja kohteita kenkäostoksilla – tavarataloja piti erittäin mieluisena ostopaikkana kengille 32 % kyselyyn vastanneista. 

Koronan vaikutus?

Koronapandemia ei kyselytutkimuksen mukaan ole merkittävästi muuttanut suomalaisten ostokäyttäytymistä jalkine- ja vaateostoksilla. 62 % vastanneista arvioi kotitaloutensa käyttävän vuonna 2021 saman verran rahaa jalkineisiin ja vaatteisiin kuin vuonna 2020. 17 % vastanneista arvioi käyttävänsä tänä vuonna enemmän rahaa jalkineisiin ja vaatteisiin kuin viime vuonna, ja 21 % vastanneista arvioi käyttävänsä vähemmän rahaa. 

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy ja siinä haastateltiin 1118 yli 15-vuotiasta suomalaista. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT