Nämä 10 ikääntymistä hidastavaa ruokaa saattavat lisätä vuosia elämääsi


Todisteet puhuvat puolestaan: Valitse ruokasi viisaasti ja saatat elää jopa vuosia pidempään. Mitä näistä terveyspommeista voisit vielä lisätä lautasellesi?

Saksanpähkinä

Pähkinöiden lisääminen ruokavalioosi on yksi järkevimmistä päätöksistä, mitä tulee terveelliseen ruokailuun. Lääketieteellisessä BMC Medicine lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa että, erityisesti saksanpähkinöitä kolme kertaa viikossa nauttivat elävät jopa kahdesta kolmeen vuotta pidempään kuin muut. Pähkinät muun muassa vähentävät riskiä sairastua syöpään tai sydänsairauksiin.

Palkokasveihin kuuluvalla maapähkinällä ei ole tutkimuksen mukaan vastaavaa vaikutusta elinikään, mutta maapähkinä sisältää hyödyllisiä B- ja E-vitamiineja ja on hyvä proteiinin lähde.

Kasviproteiini

Ei hätää – lihaa ei tarvitse jättää pois ruokavaliosta kokonaan – mutta pari lihatonta ateriaa viikossa voi auttaa elämään pidempään. Kasviproteiinin lisääminen ruokavalioon on erityisen hyödyllistä, jos kärsit munuaisongelmista.

Kvinoa, riisi, pavut, soija, tofu ja tattari sisältävät melkein yhtä paljon proteiinia kuin liha. Lisäksi hyödyt niiden sisältämistä kuidusta, vitamiineista ja mineraaleista.

Porkkana

Porkkanoilla on perinteisesti ollut terveellisen ruoan maine, joten ei lienee yllätys, että ne todella ovat hyväksi terveydelle. Sen lisäksi että ne voivat pidentää elinikää, ne myös nuorentavat. Tutkimus paljastaa, että porkkanalle ominaisen oranssin hehkun antava karoteeni hidastaa ikääntymistä.

Yksi keskikokoinen porkkana ylittää reippaasti päivittäisen saantisuosituksen A-vitamiinia, antioksidanttivitamiinia, jota tarvitaan uusien ihosolujen muodostamiseen. A-vitamiini myös suojaa ihoa bakteereilta ja viruksilta.

Lohi

Mitä tulee sydänterveydelle tärkeisiin omega-3-rasvahappoihin, lohta parempaa lähdettä on hankala löytää. Omega-3-rasvahapot vähentävät tulehdusta, ja ehkäisevät ikääntymiseen liittyviä sairauksia kuten reumaa, sydäntautia ja dementiaa. Lohessa on myös astaksantiinia, mikä on yksi maailman tehokkaimmista ikääntymistä hidastavista antioksidanteista.

Mustikka

Mustikat ovat herkullisia, mutta sen lisäksi ne ovat täynnä ravintoaineita kuten A- ja C-vitamiinia, sekä vanhenemista hidastavia antioksidantteja kuten antosyaniinia.

Antosyaniinin runsas saanti näyttää olevan yhteydessä ikääntymisen hidastumiseen ja vanhenemiseen terveempänä. Mustikka voi suojata vapaiden radikaalien aiheuttamilta soluvaurioilta ja vähentää sydäntautien, syövän ja hermostorappeumatautien riskiä.

Punaviini ja tumma suklaa

Hyvä suklaa ja viini ovat epäilemättä yhdet elämän suurimmista nautinnon lähteistä, ja tutkijat ovat jo pidempään kertoneet, että ne voivat myös lisätä elinvuosia.

Punaviini sisältää runsaasti resveratrolia, fenoliyhdistettä, jonka on tutkittu muun muassa ehkäisevän tulehduksia, syöpää ja hidastavan solujen vanhenemista. On arveltu, että ranskalaisten matalat sydän- ja verisuonitautien lukemat johtuisivat heidän juomastaan punaviinistä.

Kaakaopavuissa on avonoideja, jotka sisältävät tehokkaita antioksidanttisia ominaisuuksia. Tutkimusten mukaan kaakao vähentää tulehduksia, suojaa ihoa hapettumisen vaurioilta ja parantaa kognitiivista suorituskykyä. Parhaat terveysvaikutukset ovat tummalla suklaalla, jossa on mahdollisimman korkea kaakaopitoisuus.

Nauti siis syyllisyyttä tuntematta punaviiniä ja tummaa suklaata, kunhan pitäydyt kohtuudessa. Näin niiden terveysvaikutukset ylittävät alkoholin ja ylimääräisten kaloreiden tuomat haitat.

Avokado

Avokadot ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, jotka voivat suojata ikääntymiseltä. Niissä on paljon tulehduksia vähentäviä terveellisiä rasvoja, jotka tekevät ihosta pehmeän ja hehkuvan. Avokadoissa on myös paljon A-vitamiinia, joka auttaa solujen uusiutumisessa ja suojaa ihon luonnollista puolustusmekanismia.

Pinaatti

Kippari Kalle oli oikeassa. Lisäämällä pinaattia lautasellesi vähintään kerran päivässä et voi mennä metsään. Pinaatissa on hyvin vähän kaloreita ja paljon hyödyllisiä ravintoaineita. Siinä on muun muassa antioksidantteja, jotka taistelevat solujen tuhoutumista ja ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan. Pinaatissa on myös A- ja C-vitamiineja, jotka auttavat uusien solujen muodostumisessa, sekä rautaa.

Bataatti

Bataatit kuuluvat elinaikaa lisäävien ruokien joukkoon. Tutkimusten mukaan etenkin purppuran värinen lajike sisältää korkeita pitoisuuksia antosyaniinia, yhdistettä, joka vähentää syöpäriskiä. Bataatissa on myös paljon suoliston hyvinvointia edistäviä kuituja, sekä tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa ja kalsiumia.

Lähde: The Healthy

SUOSITUIMMAT