Onko pituutesi lyhentynyt 4 cm tai enemmän? Kyse voi olla tästä vakavasta sairaudesta


Kun aikuiselta kysytään pituutta, miehet yleensä kertovat armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa. Tiedät todennäköisesti, kuinka pitkä olet ollut nuoruusvuosinasi. Mutta oletko perillä nykypituudestasi?

Suomen Luustoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että työiässä olevan aikuisenkin kannattaa seurata omaa pituuttaan. Jos pituus on lyhentynyt vähintään 4 cm, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamien murtumista.

Monesti saatetaan ajatella, että nikamamurtuman kyllä huomaisi. Mutta todellisuudessa osteoporoottinen nikamamurtuma voi myös olla oireeton, tai oireilla esimerkiksi ajoittaisena selkäkipuna, jota saatetaan luulla noidannuoleksi.

Oireettomuus ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, etteikö nikamamurtumista kannattaisi välittää. Uusien nikamamurtumien riski kasvaa, kun taustalla on jo aiempia murtumia. Sen lisäksi murtumat muuttuvat yleensä vaikeammiksi.

Voita kaksi kisapakettia jääkiekon MM-kisoihin Prahaan!

Pitkälle edennyt osteoporoosi tekee arjesta vaikeaa

Nikamamurtumat voivat ilmentyä sairauden edetessä kumarana asentona. Kumara asento tarkoittaa monenlaisia elämänlaatua heikentäviä haasteita, joita voivat olla muun muassa:

  • Vaikeutunut hengittäminen
  • Ongelmat tasapainon ylläpidon ja liikkumisen kanssa
  • Kipeytynyt selkä
  • Hankaluus selvitä yksinkertaisistakin arjen askareista

Nikamamurtumat lisäävät myös kuolleisuutta. Sen lisäksi lonkkamurtuman todennäköisyys kasvaa.

Mikäli pituutesi on lyhentynyt, on siis hyvä ottaa yhteys lääkäriin, jotta osteoporoosin mahdollisuus voidaan selvittää. Sairautta voidaan hoitaa, mutta sen pysäyttäminen ajoissa on tärkeää.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT