Paula Vesalan avunhuuto leviää somessa – ministeri Saarikko toivottelee voimia: ”Päätösvalta on rajattu”


Suosittu laulaja-lauluntekijä Paula Vesala julkaisi torstaina Instagramissa kirjoituksen, jossa hänellä oli kerrottavanaan ikäviä uutisia.

Vesala ilmoitti joutuvansa perumaan kaikki syksyn keikkansa koronarajoitusten takia.

– Mulla on surullinen uutinen. Tämänhetkisten viranomaismääräysten takia minun ei ole mahdollista tehdä syksyn keikkoja. Rajoitukset on niin tiukat että meidän ryhmän ei kannata lähteä.

Vesala korostaa, ettei voi tilanteelle mitään ja että haluaa kaikkien pysyvän terveinä.

– Terveenä pysyminen kuitenkin, meidän alalla maaliskuusta alkaneen massatyöttömyyden varjossa, vaatii myös sitä että pystyy esimerkiksi maksamaan vuokran ja ostamaan ruokaa eikä firma mene konkurssiin. Etenkin tapahtuma-alan alihankintaketju (äänentoistofirmat, kalustonvuokraajat, freelancerit, teknikot jne.) ovat karmeassa tilanteessa.

LUE MYÖS: SAMI HEDBERGIN KEIKKOJEN SIIRTYMISESTÄ USKOMATON INTTÄMISKISA

Vesala miettii, ovatko tapahtuma-alaa koskevat rajoitukset oikein suhteutettuja, ”kun ala ei saa käytännössä mitään tukea”.

– Ajat muuttuu varmasti vielä paremmaksi, mutta jos UPM:n tehtaan sulkemisesta aiheutuva työttömyystragedia huomioidaan jo pääministerinkin taholta, tässä vähän lukuja meidän alalta 🙏🏻 Haluan nimenomaan kertoa tästä kaikkien niiden tuhansien alan työntekijöiden puolesta, joiden tilanteen näen, kuulen ja tunnen.

Vesala kertaa päivityksessä Turun Yliopiston toimialatutkimuksen lukuja tältä vuodelta, joiden mukaan Suomen tapahtumateollisuudessa toimii noin 3 200 yritystä ja toimialan kokonaisarvon ennen koronaa oli noin 2,35 miljardia euroa. Alalla on noin 20 000 työntekijää sekä tilapäisiä työntekijöitä jopa 175 000.

– Toimialalla työskentelee keskimääräistä enemmän yksinyrittäjiä (minäkin olen sellainen. Meidän alan toiminta on 13.3.2020 kielletty kokonaan, ja 1.6.2020 alkaen voimakkaasti rajoitettu, ilman kompensaatiota.

Tutkimuksen mukaan alan arvosta uhkaa kuluvana vuonna kadota koronakriisin myötä jopa 1,5 miljardia euroa, ja lomautettujen työntekijöiden tai ilman työtä jääneiden yksinyrittäjien yhteenlaskettu määrä on jopa 9 000 henkilöä. Tilapäisiä työntekijöitä jäänyt työllistämättä kuluneen kevään ja kesän aikana arviolta 136 000 henkilöä.

Mikko Leppilampi marssii Eduskuntatalolle

Näyttelijä, juontaja ja laulaja Mikko Leppilampi jakoi Vesalan julkaisun ja lisäsi omat kommenttinsa.

– Ne kel ääntä on, sitä käyttäkööt!📣 Tässä @vesalaofficial puheenvuorossa kiteytyy tyhjentävästi tapahtuma-alan ahdinko niin numeroina, kuin artistin ja työnantajan näkökulmasta. Kiitos, Paula!❤ Leppilampi kirjoittaa.

Leppilampi muistuttaa, että tapahtuma-ala käsittää festivaalien ja keikkojen lisäksi mm. yritys- ja urheilutapahtumat, messut, hengelliset tapahtumat ja jopa puoluekokoukset.

– Tapahtuma-ala koskettaa suoraan myös monia muita aloja, kuten esimerkiksi matkailu-, hotelli-, ravintola-, kuljetus- ja turvallisuusala. Kun tapahtumia ei ole, kaikki kärsii.

Leppilampi ilmoittaa, että tapahtuma-alan ihmiset, hän itse mukaan lukien, kokoontuvat tiistaina 8.9. klo 12 Eduskuntatalon eteen ja Kansalaistorille hiljaiseen mielenilmaukseen tapahtuma-alan puolesta.

Artistit tukevat – ministeri Saarikon vastaus ei miellytä

Myös monet muut artistit ja esiintyjät kuten Alma, Samu Haber, Krista Kosonen, Seksikäs-Suklaa, Antti Tuisku, Olavi Uusivirta, Maria Veitola, Erika Vikman, Maija Vilkkumaa ja Sami Yaffa ovat osoittaneet kannatuksensa Vesalan julkaisulle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi Vesalan kirjoitukseen kommenttiosiossa ja julisti työpaikkojen olevan yhtä tärkeitä, olivatpa ne kulttuuri- ja tapahtuma-alalla, matkailussa tai tehtaassa.

– Ministerinä pyrin toimimaan niin, että voisimme pitää yhteiskuntaa mahdollisimman pitkälle auki ja myös tapahtumien järjestämisessä löydettäisiin tapoja toimia turvallisesti ja samalla alalle työntekoa mahdollistaen. Tässä mielessä esimerkiksi joustava toiminta alueellisesti tautitilanteen mukaan on tärkeää.

– Joissain keskustelua herättäneessä tapauksissa taustalla ovat olleet lain mukaan meneet viranomaispäätökset. Niissä meidän poliitikkojen päätösvalta on rajattu nyt, kun toimitaan tartuntatautilain mukaan (ei enää valmiuslain nojalla).

– Terveyden ja yhteiskunnan avoimuuden välillä tasapainoilu on haastavaa, mutta teemme parhaamme.

Saarikko toivotti vielä ”hurjasti voimia” Vesalalle ja kaikille eri tavalla tapahtumiin sidoksissa oleville ammattilaisille.

Saarikon vastausta on kiitelty, mutta ei niinkään sen sisältöä.

– Näiden virkamiespäätösten taakse piiloutuminen sais jo loppua. Kyllä hallitus voi asiat muuttaa, jos vain tahtoa muutokseen löytyy, eräs kommentoija vastasi.

– Voimalla ei saa maksettua palkkoja, ruokaa, vuokraa yms! toinen lisäsi.

– Yksikään ja yhdenkään tapahtuma-alan henkilö ei pysty syömään äänilevyjään, instrumenttejaan, poppilaatikoitaan, heillä on investointeja tehtynä kiertueita varten. Tukia ei ole nähty euroakaan, kolmas sanoi.

Alla Vesalan suurta huomiota saanut julkaisu.

View this post on Instagram

Mulla on surullinen uutinen. Tämänhetkisten viranomaismääräysten takia minun ei ole mahdollista tehdä syksyn keikkoja. Rajoitukset on niin tiukat että meidän ryhmän ei kannata lähteä. 💎 En ole terveyden alan asiantuntija, haluan todella maailman eniten että kaikki pysyvät kunnossa, enkä voi tilanteelle mitään. Terveenä pysyminen kuitenkin, meidän alalla maaliskuusta alkaneen massatyöttömyyden varjossa, vaatii myös sitä että pystyy esimerkiksi maksamaan vuokran ja ostamaan ruokaa eikä firma mene konkurssiin. Etenkin tapahtuma-alan alihankintaketju (äänentoistofirmat, kalustonvuokraajat, freelancerit, teknikot jne.) ovat karmeassa tilanteessa. Itse mietin ovatko tapahtumarajoitukset oikein suhteutettuja, kun ala ei saa käytännössä mitään tukea. Haluan lähettää terveisiä tapahtuma-alan tilanteesta täällä lohtusaunaa lämmitellessä. Ajat muuttuu varmasti vielä paremmaksi, mutta jos UPM:n tehtaan sulkemisesta aiheutuva työttömyystragedia huomioidaan jo pääministerinkin taholta, tässä vähän lukuja meidän alalta 🙏🏻 Haluan nimen omaan kertoa tästä kaikkien niiden tuhansien alan työntekijöiden puolesta, joiden tilanteen näen, kuulen ja tunnen. ⭐️Tapahtumateollisuudessa Suomessa toimii n. 3200 yritystä ⭐️Toimialan kokonaisarvo ennen koronaa oli noin 2,35 miljardia euroa ⭐️Työntekijöitä noin 20 000, tilapäisiä työntekijöitä jopa 175 000 ⭐️Toimialalla työskentelee keskimääräistä enemmän yksinyrittäjiä (minäkin olen sellainen) ⭐️Meidän alan toiminta on 13.3.2020 kielletty kokonaan, ja 1.6.2020 alkaen voimakkaasti rajoitettu, ilman kompensaatiota ⭐️Koronakriisin myötä alan arvosta uhkaa kuluvana vuonna kadota jopa 1,5 miljardia euroa ⭐️Koronakriisin vuoksi lomautettujen työntekijöiden tai ilman työtä jääneiden yksinyrittäjien yhteenlaskettu määrä jopa 9000 henkilöä ⭐️Tilapäisiä työntekijöitä jäänyt työllistämättä kuluneen kevään ja kesän aikana 136 000 henkilöä Luvut perustuvat Turun Yliopiston tekemään toimialatutkimukseen (2020) #tapahtumat #tapahtuma #tapahtumaala #musiikki #live #livemusa #työ #livemusiikki #festivaalit @mirvameri @warnermusiclive @akaikkonen @sannamarin @lindrssn @annika.saarikko @tyttitup @villeskinnari @mariaohisalo @pekka.haavisto @timoharakka

A post shared by Vesala (@vesalaofficial) on

Kuvat: Instagram

SUOSITUIMMAT