Pieni pala maaseutua parvekkeella tai patiolla tuo lukuisia hyötyjä


Pienelläkin pihan nurkalla tai kerrostalon parvekkeella voi mainiosti kasvattaa kasviksia ja yrttejä. Hyötyviljely ravitsee mieltä ja kehoa sekä auttaa pölyttäjiä.

Kiinnostus terveelliseen ruokaan ja koronan tuoma kotoilu ovat saaneet suomalaiset innostumaan kotitarveviljelystä. Katso yläpuolelta video yrttien kasvattamisesta parvekkeella.

Järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta on tyytyväinen, että yhä useammalla parvekkeella ja kaupunkiviljelmällä kasvaa hyötykasveja.

– Omatarveviljely on hyödyllistä monella tapaa. Mieli lepää puutarhapuuhista ja kroppa kiittää hyötyliikunnasta sekä lisääntyneestä kasvisruoasta. Viljelmistä hyötyvät myös pölyttäjähyönteiset, Velin sanoo.

Kasvusäkkien, lavakaulusten ja muiden apuvälineiden avulla kotitarveviljely on helppoa.

– Oman ’pienen palan maaseutua’ voi luoda ahtaaseenkin tilaan. Yrtti-istutus parvekelaatikossa tai roikkuva tomaatti-amppeli ei paljoa tilaa vaadi, Velin opastaa.

Aloitteleva multasormi löytää helposti ohjeita ja vinkkejä puutarhakirjoista, nettisivuilta ja erilaisista tapahtumista.

– Kotitarveviljely-hankkeidemme tilaisuuksissa on ollut riemastuttavan paljon väkeä mukana, vaikka ne on poikkeusolojen takia jouduttu pitämään etäyhteyksillä.

Myös lasten kädet multaan

Kaupungistumisen ja teollistumisen myötä monilla lapsilla on jäänyt vieraaksi moni aiemmin itsestään selvä asia, kuten missä ja miten peruna kasvaa. Lapset kannattaa ottaa mukaan puutarhapuuhiin jo pienestä pitäen.

– Kasvun ihmettä seuraamalla lasten luontosuhde vahvistuu. Oman ruoan kasvattamisen myötä kasvaa myös ruokataju ja ruoan arvostus. Viherkosketus vahvistaa elimistön hyvää mikrobistoa ja auttaa ehkäisemään allergioita ja autoimmuunisairauksien riskiä.

Lasten kanssa helppoja kasvatettavia ovat muuan muassa säkkiperuna, erilaiset pavut, herne, kesäkurpitsa, kehäkukka, samettikukka ja auringonkukka.

– Lasten kanssa voi myös askarrella hyönteishotelleja ja opetella säilömisen niksejä, Velin vinkkaa.

Pieni pala maaseutua -järjestökampanja (2020–2021) kannustaa ja opastaa tekemään konkreettisia ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Kampanjatekoja ovat mm. omatarveviljely, sadon säilöminen, niityn perustaminen, hyönteishotellien rakentaminen. Kampanjan ytimessä on yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

SUOSITUIMMAT