Sadat janoiset suomalaiset ovat jättäneet veronsa maksamatta


Marraskuusta 2022 alkaen Verohallinto ja Tulli ovat valvoneet tehostetusti suomalaisten alkoholitilauksia ulkomaisista verkkokaupoista. Tämän valvonnan tarkoituksena on varmistaa, että valmisteverot ulkomailta tilatuista alkoholijuomista maksetaan Suomeen.

Tehovalvonnan aikana alkoholitilaukset ulkomaisista nettikaupoista ovat vähentyneet yli 60 prosentilla. Verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola kertoo asiasta seuraavaa:

-Moni on todennäköisesti jättänyt tilaamatta juomia netistä, jotta niitä ei otettaisi haltuun myyjän maksamatta jättämien valmisteverojen vuoksi. Tilaushalukkuutta on varmasti vähentänyt sekin, että Verohallinto on lähettänyt ostajille verotuspäätöksiä tilanteissa, joissa valmisteveron maksaminen on ostajan velvollisuus. Valmisteveron määrä voi hyvin kaksinkertaistaa edullisen juomatilauksen hinnan.

Nykyisin on paikoin vaikea tulkita, kenen maksettavaksi netistä ostetun alkoholin valmistevero kuuluu. Verkosta tilattujen alkoholijuomien valmistevero kuuluu myyjän maksettavaksi, jos tilauksen kuljetuksen järjestää myyjä edes välillisesti. Jos tilauksen kuljetuksen järjestää ostaja, valmistevero kuuluu hänen maksettavakseen. Osa alkoholia myyvistä nettikaupoista muuttaa tilausten kuljetuskäytäntöjä tiuhaan.

Verohallinto lähetti marras-elokuussa verotuspäätöksen sadoille yksityishenkilölle, jotka eivät ole tehneet ennakkoilmoitusta ja maksaneet vakuutta alkoholitilauksestaan, ja jotka viranomaistietojen mukaan ovat vastuussa tilauksen valmisteveroista.

SUOSITUIMMAT