Sähkölaskut pienemmiksi koko taloyhtiön asukkaille? Näin se onnistuu!


Sähkölaskut vain tuntuvat kallistuvan, mutta taloyhtiöille on nyt tarjolla eräs keino hillitä kuluja.

Sähkönjakeluyhtiö Carunan Aurinkoyhteisö-palvelun avulla taloyhtiöt ja asukkaat voivat pienentää sähkönlaskuaan. Yhteiskäyttöiset aurinkopaneelit myös säästävät luontoa. Palvelu on taloyhtiölle ja sen asukkaille maksuton, mutta paneelit hankitaan ja maksetaan ensin itse.

– Nyt jos koskaan kannattaa hankkia aurinkopaneelit koko taloyhtiöön. Vuodenvaihteessa voimaantulleen lakimuutoksen myötä taloyhtiön yhteinen aurinkopaneelijärjestelmä Aurinkoyhteisö on mahdollinen. Säästö näkyy jokaisen asukkaan sähkölaskussa, ei vain pelkästään taloyhtiön, kertoo Carunan hankepäällikkö Juha Olkkonen.

Näin taloyhtiö hyödyntää aurinkoenergiaa

Aurinkoyhteisössä aurinkopaneelien tuotanto jyvitetään kiinteistösähkön kulutuksen jälkeen asukkaiden käyttöön. Taloyhtiö voi myydä asukkailta käyttämättä jäävän tuotannon takaisin sähkömarkkinoille. Aurinkosähkön siirtäminen Carunan sähköverkkoon on maksutonta.

– Uusiutuva energia on tulevaisuuden valinta. Aurinkoinen taloyhtiö edistää aurinkoenergian käytön kasvua sekä tekee vastuullisia valintoja ilmastonmuutoksen vaikutusten torjumiseksi. Samalla taloyhtiön imago ja arvo nousevat, Olkkonen arvioi.

Paneelien asennustyöstä voi saada kotitalousvähennystä, sekä toisinaan myös ARA myöntää rahoitusta omakotitaloihin ja kerrostaloyhtiöille. Kotitalousvähennys on kuitenkin helpoin tapa tukea paneelien hankintaa. Kun huomioidaan kotitalousvähennys, takaisinmaksuaika on useimmiten n. 7-10 vuotta.

Taloyhtiö voi perustaa aurinkoyhteisön heti, kun aurinkopaneelit ovat toiminnassa. Alustava päätös yhteisöstä kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa, sillä näin aurinkosähköllä päästään kattamaan suurempi osuus taloyhtiön sähköntarpeesta.

Virtane-palvelussa kerrotaan tarkemmin, miten aurinkoinen taloyhtiö perustetaan.

Lähde ja kuva: Caruna

SUOSITUIMMAT