Sähköliitto kertoi ratkaisunsa energiakriisiin


Sähköliitto kertoo tiedotteessaan lääkkeensä, millä Suomi selviää talvella uhkaavasta energiakriisistä.

Jotkut sähköyhtiöt ovat jo korottaneet hintoja viimeisen vuoden aikana jopa moneen otteeseen, mutta asiantuntijat varoittavat että vielä suurempia korotuksia voi olla tulossa talvella.

Sähköliiton mukaan välitön keino auttaa kuluttajaa olisi sähkön arvonlisäveron alentaminen kymmeneen tai mieluummin viiteen prosenttiin. Hallituksen tulisi myös varmistaa, että alennus menee suoraan laskun loppusummaan, ja sitouttaa suomalaiset säästötaloisiin 1970-luvun energiakriisin malliin. Sähköliitto myös kehottaa, että ensi talvena pitkälti kivihiilellä käyvät tehoreservit olisi otettava käyttöön siitä huolimatta, että fossiilisten polttoaineiden vähennysaikeet ovat kunnianhimoiset.

Sähköliitto korostaa, että hinnan kilpailuttaminen ei auta inflaation runtelemassa nykytilanteessa: kaikki yhtiöt tarjoavat sähköä suunnilleen samaan hintaan. Määräaikaisissa sopimuksissakin kilowattitunnin hinta liikkuu lukemissa, joihin on mahdotonta sitoutua vuosiksi.

Sähkö on kahteen kertaan verotettu hyödyke, josta maksetaan arvonlisäveron lisäksi myös sähköveroa. Arvonlisävero on veroa verosta: laskussa sähköveron päälle lasketaan vielä 24 prosentin arvonlisävero. Sähköveron lisäksi arvonlisävero peritään sähköenergiasta ja sen jakelusta.

Sähköliiton mukaan energiakriisi on pitkälti vältettävissä, mikäli Olkiluoto 3 pääsee tuottamaan sähköä täydellä noin 1 600 megawatin tehollaan ja lunastamaan Suomen sähköntuotannosta sille kaavaillun kymmenen prosentin osuuden. Teollisuuden Voima on ilmoittanut, että säännöllisen käytön pitäisi edelleen alkaa joulukuussa.

Lähde: Sähköliitto

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT