Sanna Marin: Uudenmaan rajat auki jo tänään!


Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi äsken hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Uudenmaan rajat avataan jo tänään, koska edellytys sulkemisen välttämättömyydestä ei ole enää perusteltua.

Marin korosti, että kaikki muut rajoitukset pysyvät edelleen voimassa, koska Suomi ei ole vielä epidemian taitekohdassa. Marin painottaa, että Uudenmaan rajojen sulkemisen lopettamisesta huolimatta ihmisten tulee kuitenkin edelleen välttää kaikkea matkustamista Suomessa, kuten mökki- ja muuta vapaa-ajan matkustamista. Jos joku kuitenkin mökille menee, hänen ei tule asioida siellä ja mahdollisesti sairastuessaan hänen tulee palata kotipaikkakunnalleen, jotta ei rasita mökkipaikkakunnan kapasiteettia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) säesti tiedotustilaisuudessa, että hallituksen arvion ja päätöksen mukaan lain vaatima välttämätön tarve jatkaa eristystä ei enää toteudu, joten se lopetetaan oikeudellisista syistä.

Hallitus neuvotteli Uudenmaan raja-asiasta tiistaina yömyöhään saakka. Varsinkin keskustan eduskuntaryhmän kansanedustajista ainakin Hannu Hoskonen ja Mikko Kärnä ovat vaatineet voimakkaasti Uudenmaan rajoitusten jatkamista. Sanna Marin kuitenkin sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen päätös oli välttämätön ja yksimielinen.

Uudenmaan rajat avataan tänään valtioneuvoston klo 13 alkavan yleisistunnon ja siellä tehtävien päätösten jälkeen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) huomautti, että fyysisten tie-esteiden purkamiseen menee vielä vähän aikaa. Hän lisäsi, että nyt poliisin resursseja vapautuu myös koronatilanteen takia kasvaneisiin kotihälytyksiin. Ohisalo myös viittasi tulevaan vappuun kehottamalla ihmisiä pidättäytymään vappupiknikeistä sekä muusta kuin virtuaalisesta juhlinnasta.

Kun Marinilta kysyttiin, mitätöidäänkö Uudenmaan eristyksestä saadut hyödyt näin nopealla avaamisella, hän vastasi että epidemia on jo levinnyt muualle Suomeen, mutta maltillisemmin kuin se olisi voinut tapahtua ilman rajoituksia, joten Uudenmaan eristämiselle ole enää välttämätöntä tarvetta. Hän kuitenkin sanoi, että hallitus joutuu tekemään päätökset ”epävarmuuden keskellä” ja vallitsevan tilanteen mukaan. Jos tilanne muuttuu, rajoituksia voidaan jälleen tiukentaa.

Raja on ollut kiinni molempiin suuntiin 28.3. lähtien ja sen piti alkuperäisen päätöksen mukaan päättyä sunnuntaina 19.4.

Kuva: Google Maps

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT