Seura: Teresa Välimäen äidin sairaalahoito muuttui painajaiseksi – ”Se oli hirveä loppu”


Julkkiskokki Teresa Välimäen äiti kuoli keväällä vatsasyöpään. Välimäki kertoi äitinsä viimeisen puolen vuoden traagisen tarinan Seuralle toivoen, ettei kukaan joutuisi kokemaan samaa.

Välimäen itsestään hyvin huolta pitävä sekä paljon liikkuva äiti sai viime syyskuussa vatsaoireita. Hän joutui odottamaan tutkimuksiin ja hoitoon pääsyä koko syksyn ja menehtyi 28.3. vatsasyöpään, joka oli todettu 12.1. Äidin sairaala-aika ennen kuolemaa oli yhtä painajaista.

– Suurin osa ihmisistä haluaa elää. Kun siihen ei ole enää mahdollisuutta, olemme kuolevalle velkaa inhimillisen lähdön, Välimäki totesi Seuralle.

Näin ei käynyt hänen äitinsä kohdalla, joka oli vielä viime syksynä hyväkuntoinen ja pirteä. Hänellä oli todettu neljä vuotta aiemmin suoliston ja ruoansulatuskanavan vaivoja, joita hoidettiin tuolloin pääasiassa ruokavaliolla.

Viime syyskuussa Välimäen äiti sai vatsavaivoja ja otti yhteyttä terveyskeskukseen, jonne hänelle varattiin aika kuukautta myöhemmin lokakuun lopulle. Olo huononi ja hän joutui menemään paikalle jo viikkoa aiemmin, jolloin hän sai kiireellisen lähetteen HUS:n Kirurgiseen sairaalaan. Kutsun lisätutkimuksiin piti tulla viikon kuluessa, mutta kiirellisyysluokka kuitenkin muutettiin yksipuolisesti ja äitiä näkemättä yhdestä kahteen, joten kutsua voitiin odottaa vasta neljän viikon kuluessa. Äiti ei päässyt myöskään sairaalahoitoon, vaikka sitä pyysi, koska vapaita paikkoja ei ollut.

Vasta marraskuun lopulla äiti pääsi tähystykseen ja hänellä todettiin leikkausta vaativa suolisto-ongelma. Äidillä oli myös paniikkikohtauksia ja hengitysvaikeuksia, mutta ne jätettiin huomiotta.

Äiti meni leikkausta varten Kirurgiseen sairaalaan 12. tammikuuta, jolloin Välimäki huomautti lääkärille äidin keskivartalon turvotuksesta. Lääkäri peruutti leikkausajan ja määräsi äidin lisätutkimuksiin.

Äiti oli odottanut hoitoon pääsyä tuskissaan jo lähes puoli vuotta, ja nyt hänelle lopultakin tehtiin tietokonetomografia, jonka tulosten perusteella hänelle kerrottiin, että hän sairasti vatsasyöpää, jolle oli myöhäistä tehdä mitään, ei edes sytostaattihoitoa.

– Äiti jätettiin uutisen kanssa täysin yksin. Hoitava lääkäri ei kertonut diagnoosia edes suoraan äidille, vaan kierrolla mukana olleille henkilöille, Välimäki ihmettelee.

Välimäen äiti ei saanut minkäänlaista tukea, vaikka oli juuri saanut kuulla kuolevansa. Hänet siirrettiin Suursuon sairaalaan.

Tietokonetomografian tuloksista näkyi myös, että äidin vatsaonteloon oli kertynyt kahdeksan litraa nestettä, joka aiheutti hengitysvaikeudet. Äidin olo koheni, kun nesteet poistettiin.

Tässä vaiheessa lääkärit päättivät kokeilla sittenkin sytostaattihoitoa. Äiti pääsi kotiin 6.2. ja hoitojakso alkoi 20.2. Kaksi päivä ensimmäisen hoidon jälkeen Välimäki näki äitinsä, jonka kunto oli kamala ja Välimäki luuli hänen ”kuolevan siihen paikkaan.”

Kävi ilmi, että kotisairaanhoito ei ollut tyhjentänyt äidin vatsaontelosta nestettä, vaikka sitä kertyi 500-700 millilitraa vuorokaudessa. Välimäen mukaan äiti sai tämän takia keuhkoveritulpan. Myöhemmin lääkäri myönsi Välimäelle, että oli tehty virhearviointi ja äitiä oli ylilääkitty.

Äiti palautettiin Naistenkilikalta Suursuon sairaalaan 27. helmikuuta parantumattomasti sairaiden osastolle. Ensimmäisenä yönä hän repi kauhuissaan irti häneen kiinnitettyjä letkuja, jonka jälkeen hänet sidottiin toisinaan sänkyyn kiinni öiksi.

Välimäki kertoi välittäneensä kerran hoitajille äidin pyynnön päästä vessaan. Hänelle vastattiin, että meneillään oli raportti, joten hänen piti sanoa äidille tämän voivan pissata vaippaansa. Äiti pakotettiin käyttämään vaippoja, vaikka hän olisi halunnut käydä itse vessassa.

– 69-vuotiaan ei ole ihan helppoa ruveta laskemaan alleen. Jokaisella on oltava oikeus hoitaa tarpeensa niin kauan kuin pystyy muuten kuin vaippaan tai alusastiaan. Se on osa ihmisarvoa, Välimäki sanoi Seuralle.

Suihkuun äiti pääsi ensimmäisen ja viimeisen kerran vasta oltuaan sairaalassa kuukauden. Hän pyysi jatkuvasti tytärtään viemään hänet pois sairaalasta.

– Kerran hän istui pari tuntia hoitoletkuihinsa sotkeutuneensa. Hälytyskello ei toiminut eikä kukaan kurkistanut huoneeseen nähdäkseen, onko äidillä kaikki hyvin. Hän oli aivan paniikissa ja kokemus sai hänet pelkäämään yhä enemmän. Oli hirveää jättää hänet sinne.

Välimäen mukaan pari hoitajaa kohteli äitiä ystävällisesti, mutta muut puhuivat hänelle kuin lapselle tai hyvin käskevästi.

– On vaikea hyväksyä sitä, että äiti makasi kuukauden lähes samassa asennossa, pääsi kerran suihkuun ja pari kertaa vessaan. Se oli hirveä loppu.

Teresa Välimäki on televisiosta tuttu kokki, ravitsemusvalmentaja ja ruokakirjailija, joka pyörittää Helsingissä Hietalahden Kauppahallin Super Bowl -ravintolaa ja erilaisia ruoka-alan projekteja tuottavaa Helsinki Food Company -yritystä.

Lähde: Seura

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT