SK: Mullistaako suomalaisyrityksen keksintö koronatestauksen? Tulos sekunneissa!


Suomessa kehitetty uusi koronatesti on jo testikäytössä.

Suomen Kuvalehti kertoi uudesta suomalaisesta koronatestilaitteesta, jonka tulosta ei tarvitse odottaa 30 sekuntia pidempään. Kyseessä on muovipullolta näyttävä puhalluslaite (kuva yläpuolella), joka määrittelee pilvipalvelussa olevan tekoälyn avulla hengitysilmassa olevista kaasuista koiran tavoin, onko testattava saanut koronavirustartunnan.

Laite antaa punaisen tai vihreän tuloksen hengityksessä olevien kaasujen mukaan. Jos laite näyttää vihreää, henkilö ei ole saanut tartuntaa. Punainen tarkoittaa tartuntaa. Tulossa on vielä keltainen, joka tarkoittaa, että testi täytyy ottaa uudelleen.

Yhteensä 100 puhallustestilaitetta on testattavana viikon ajan Suomessa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) sai 4.9. kaksi laitetta testikäyttöön. Mikäli laite saa testien jälkeen CE-merkinnän, sen kehittäneen Deep Sensing Algorithms Oy:n (DSA) mukaan laitteen teollinen valmistus voisi alkaa jo lokakuussa.

DSA:n puhalluslaite voi mullistaa koronatestauksen maailmanlaajuisesti ja lyhentää testijonoja merkittävästi, sillä ainoastaan punaisen merkin saaneet potilaat tarvitsee testata yleisesti käytössä olevalla pitkällä tikulla nenänielusta, joka vaatii aina vielä hitaan laboratorioprosessin.

Laite voi kukistaa myös tartuntaketjut, koska elimistö alkaa heti infektion saatuaan taistella virusta vastaan, jolloin myös oireettomat tartuttajat voidaan löytää jopa tuntien kuluttua tartunnasta.

Vaikka laite ei ole vielä saanut tarvittavaa CE-merkintää, sen myyminen on jo alkanut ja DSA on tavoittanut sairaaloita jo 60 maasta.

Lähde: Suomen kuvalehti

Kuva: DSA

SUOSITUIMMAT