Suomalaiset harvinaisen samaa mieltä siitä, millainen vessa mökille kuuluu


Suomalaiset ovat vannoutunutta mökkikansaa ja mökkeilyyn liittyy monenlaisia käsityksiä. Mökki koetaan ensisijaisesti rentoutumispaikkana, jossa nautitaan luonnon läheisyydestä.

Moni ajattelee, että mökille riittää melko yksinkertainen varustelutaso. Pienen vähemmistön mielestä mökillä ei saisi olla edes sähköjä, mutta Biolanin kesäkuussa toteutetun mökkikyselyn mukaan 79 prosenttia pitää mökin sähköjä tärkeänä.

Mökillä arvostetaan sähköjen lisäksi biojätteiden kompostointimahdollisuutta ja omaa rantaa.

Vesivessaa ei mökille kaivata

Mukavuuksista todella ollaan valmiita tinkimään: vastaajista lähes kolme neljästä pitää vesivessaa mökillä turhana. Sen sijaan nykyaikaisen kuivakäymälän huussiin haluaa peräti 78 prosenttia.

Mökeistä toivotaan koronan myötä ympärivuotiseen käyttöön soveltuvaa. Kaksi viidestä toivoo voivansa tehdä etätöitä mökiltä käsin.

90 prosenttia vastaajista nauttivat mökillä puuhailusta. Saunan lämmitys on mielekkäin mökkipuuha ja miehet lähtevät naisiakin innokkaammin saunan lämmitykseen. Muita mökkiläisten lempipuuhia ovat sadonkorjuu, ruuanlaitto ja kompostointi.

Peräti 92 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä, että mökillä voi kompostoida biojätteet. Kompostointimahdollisuus koetaan yhtä tärkeäksi niin omistus- kuin vuokramökeilläkin.

– Mökillä biojätettä kertyy yhtä paljon kuin kotona, ja biojätteen kompostointi ehkäisee roska-astian haisemista, kertoo puutarhaneuvoja Riikka Kerttula Biolanin tiedotteessa.

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT