Tekoäly esittäytyy Heurekassa 22.6.2022


Tiedekeskus Heurekan päänäyttelyalueelle avautuu 22.6. uusi näyttely, joka käsittelee tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Uusi näyttely muistuttaa meitä siitä, että tekoäly on jo monella tavalla mukana arjessamme. Näyttelyn keskeinen sanoma on, että tekoälyä teemme me ihmiset. Siksi meidän on myös hyvä yhdessä miettiä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää.

Tekoäly-näyttelyssä kävijät vierailevat tekoälyn parissa työskentelevän Tieteilijän luona. Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa hauskoja tekoälyä hyödyntäviä laitteita. Hän on kiinnostunut tutkimaan, mitä  kaikkea voimme tehdä yhdessä tekoälyn kanssa. Tieteilijän kodissa vierailija voi esimerkiksi runoilla ja piirtää yhdessä tekoälyn kanssa sekä pohtia, mitä keittiörobotille voisi opettaa.

Pihalleen Tieteilijä on rakentanut juuri alkamassa olevia juhlia varten hauskoja tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja vempeleitä. Siellä voi mm. kokeilla voittaa tekoälyn ohjaaman robottikäden kivi-sakset-paperi -pelissä tai päihittää robotin ilmakiekossa.

Pihan takana olevassa työpajassaan Tieteilijä kouluttaa tekoälyä sisältäviä liikkuvia robotteja, ahertaa supertietokoneiden parissa sekä tutkii sitä, miten tekoälyratkaisuista voidaan tehdä luotettavia ja vastuullisia. Pajassa voi perehtyä koneoppimisen perusteisiin ja kouluttaa robotin, joka osaa etsiä Tieteilijän kadottamia asioita.

Näyttely on suunniteltu ja tuotettu yhdessä laajan suomalaisen tekoälytutkimusta ja -kehitystä tekevän asiantuntijajoukon kanssa. Näyttelyä ovat tukeneet seuraavat yhteistyökumppanit: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Efima Oy, Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI, Futurice, Gofore Oyj, Helsingin yliopisto, Korkeasti koulutettujen kassa KOKO, Microsoft, Nokia, Solita Oy, Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK sekä Tekniikan Akateemiset TEK.

Lähde ja kuva: Heureka

SUOSITUIMMAT