THL: Koronaepidemia kiihtymisvaiheessa pääkaupunkiseudulla – kasvomaskit käyttöön toisen asteen oppilaitoksissa


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen vahvisti tänään ylimääräisessä koronainfossa, että koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa pääkaupunkiseudulla.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi, että Suomessa on nyt 149 uutta koronatartuntaa, joista puolet HUSin alueella. Puumalaisen mukaan ollaan jälleen lähellä tilannetta, että täytyy harkita koko väestöön kohdistuvia rajoituksia. Hän peräänkuuluttaa tarkkuutta varsinkin yökerhoissa juhlimiseen ja toivoo yksityisjuhlien vähentämistä. Esimerkiksi opiskelijajuhlat tulisi nyt järjestää etänä.

THL antoi jo viime torstaina tiukemmat maskisuositukset koronaepidemian leviämisen varalta. Kiihtymisvaiheen maskisuositus koskee laajasti julkisia tiloja sekä myös toisen asteen oppilaitoksia, kuten lukioita ja ammattikouluja, ja nyt pääkaupunkiseudulla on reagoitu asiaan.

Pääkaupunkiseudulla olevissa toisen asteen oppilaitoksissa suositellaan nyt kasvomaskien käyttöä aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Pääkaupunkiseudun opiskelijoiden toivotaan ottavan laajentunut maskisuositus vakavasti ja noudattavan sitä, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Suosituksen voi ottaa käyttöön heti, mutta kuitenkin viimeistään torstaina 1. lokakuuta 2020.

Oppilaitoksissa huomioidaan edelleen hygieniaohjeistukset, muun muassa käsihygienian ja turvavälien osalta. Ensisijaisen tärkeää on yhä noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Kaikkia opiskelijoita myös kannustetaan ottamaan käyttöön THL:n tuottama Koronavilkku-sovellus, jonka avulla mahdolliset altistukset on helpompi kartoittaa ja hillitä näin koronan leviämistä.

Helsinki, Espoo ja Vantaa korostavat, että suositusta noudattamalla saatetaan säästyä rankemmilta keinoilta, kuten esimerkiksi erilaisilta aukiolorajoituksilta sekä etäopetukseen siirtymiseltä.

Opiskelijat ja vähävaraiset voivat noutaa maskeja veloituksetta

Lähtökohtaisesti jokainen opiskelija ja asukas on itse vastuussa kasvomaskin käytöstä, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Vähävaraisilla opiskelijoilla ja muilla vähävaraisilla on kuitenkin mahdollisuus noutaa maskeja pääkaupunkiseudun kuntien järjestämistä maskien jakelupisteistä.

Opettajat saavat maskit työnantajan puolesta.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT