Tonnikala ei ole pahasta – näin tarkistat tärkeän sertifioinnin


Marine Stewardship Council (MSC) on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka edistää kestävää kalastusta, kalan jäljitettävyyttä sekä jakaa tietoa. Nyt MSC yhdistää voimansa pohjoismaisten ravintoloiden kanssa. Tonnikalaviikkojen (eng. Tunaful Weeks) aikana ravintolat kertovat asiakkailleen sertifioidusta tonnikalasta ja tarjoilevat erikoisannoksia, joissa on vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa. MSC haluaa muistuttaa, että tonnikalaa voi syödä hyvällä omatunnolla – kunhan se on sertifioitua.

Liikakalastus sekä laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus uhkaavat eri tonnikalalajeja ja niiden kantoja, mutta myös kalastajien elinkeinoa sekä meriekosysteemejä. MSC pyrkii muistuttamaan kuluttajia siitä, että tonnikalan syöminen ei ole automaattisesti epäeettistä ja että vastuullisen valinnan tekeminen on itseasiassa helppoa.

MSC-sertifioidut merenelävät merkitään sinisellä kalamerkillä. Saavuttaakseen sertifikaatin ja saadakseen merkin käyttöönsä kalastusyritysten tulee toimia MSC:n tiukkojen kestävän kalastuksen vaatimusten mukaisesti. Kolmannen osapuolen akkreditoidut sertifiointilaitokset arvioivat kalastusyritykset standardin mukaan. Tämä on paras tapa varmistaa, että tonnikala on aina varmasti luonnonvaraista, vastuullisesti pyydettyä ja jäljitettävissä. Näin myös kuluttajat voivat valita tuotteen, joka tukee kestävää kalastusta.

– Moni kokee tonnikalan syömisen ongelmalliseksi. Todellisuudessa vain sillä on väliä, miten tonnikala on pyydetty ja mistä se on peräisin. MSC-sertifioitu tonnikala on kalastettu kestävästi meriekosysteemeitä tai muita mereneläviä vahingoittamatta. Tonnikalan osuus on noin 10 % suomalaisten vuotuisesta kokonaiskalankulutuksesta. Me haluamme kuluttajien ymmärtävän, että pienellä valinnalla on aidosti suuri vaikutus. Kaikki tonnikala, josta löytyy MSC-merkki, on jäljitettävissä ja todistetusti vastuullisesti pyydettyä, sanoo MSC Suomen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Vepsä.

Ravintolat mukana tukemassa kestävää kalastusta

Teemaviikot käynnistyvät Suomessa kolmen ravintolaketjun voimin. Mukana ovat Kotipizza, Sushibar+Wine sekä Hanko Sushi. Tunaful Weeks -teemaviikot käynnistyvät myöhemmin myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

– Maailmassa, jossa parsalla on omat teemaviikkonsa ravintoloissa, on tonnikala ne myös ansainnut. Haluamme pitää huolen siitä, että tulevat sukupolvet voivat myös nauttia tonnikalasta. Siksi käytämme vain MSC-sertifioitua tonnikalaa. Teemaviikko on loistava tapa juhlistaa tärkeää aihetta, pohtii Sushibar+Wine -ketjusta tunnettu yrittäjä Anders ”Andu” Westerholm.

Maailmanlaajuisesti noin 25 % pyydetystä tonnikalasta on nyt MSC-sertifioitua. Teemaviikon tavoitteena on kasvattaa sertifioidun tonnikalan suosiota ja samalla innostaa yhä useampia ravintoloita ja kauppiaita tarjoamaan vain MSC-sertifioitua vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa.

Lisätieoa tonnikalasta täällä.

Lisätietoa tonnikalan kestävästä kalastuksesta ja globaaleista markkinoista englanniksi täällä.

SUOSITUIMMAT