Uusi tutkimus: Näin monen päivän jälkeen koronapotilas ei enää tartuta


Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten kauan koronapotilas tartuttaa tautia.

Singaporen kansallisessa tautikeskuksessa tutkittiin 73 koronapotilaan tietoja taudin ajalta.

Taudin tartuttamisen on havaittu alkavan noin kaksi päivää ennen oireiden ilmaantumista. Tartuttavuuden havaittiin jatkuvan kuumeen ja yskän kaltaisten oireiden alkamisen jälkeen seitsemästä kymmeneen päivää, joten tutkijoiden mukaan potilas ei enää tartuta tautia 11 sairauspäivän jälkeen. Jo aiemmin oli huomattu, että vaikka koronatestit havaitsevat toipuvilta tai parantuneilta COVID-19-potilailta virusjäämiä, ne eivät enää tartuta 11 päivän jälkeen.

Tutkijoiden mukaan viruksen aktiivinen lisääntyminen vähentyy nopeasti ensimmäisen viikon jälkeen, eikä tartuntakykyistä virusta löytynyt enää toisen sairausviikon jälkeen.

The Straits Times -lehti uutisoi, että Singaporen terveysviranomaiset arvioivat uusien tietojen vaikutusta hoitokäytäntöihin.

Jos toimittaisiin uuden havainnon pohjalta, jopa 80 prosenttia koronapotilaista voitaisiin lähettää pois sairaalasta yhdentoista sairauspäivän jälkeen. Hoitojakso olisi pidempi muista vakavista sairauksista kärsivillä potilailla, joiden immuniteetti on heikentynyt ja heidän tarvitsemansa lääkitys voi pitää viruksen tartuntakykyä elossa pidempään.

Tällä hetkellä Singaporessa potilas kotiutetaan sairaalasta vasta, kun kaksi testiä on osoittautunut negatiiviseksi.

Tautikeskuksen johtaja professori Leo Yee Sin on ”tieteellisesti vakuuttunut”, että tartuntavaaran loppumisesta yhdentoista päivän jälkeen on nyt riittävästi todistusaineistoa, jotta sairaaloiden eristyskäytäntöihin voi tehdä muutoksen, joka helpottaisi myös suojavarustepulaa.

Tutkimustulosten yhteydessä viitataan myös ”pieneen, mutta tärkeään” saksalaistutkimukseen, jossa yhdeksällä potilaalla havaittiin suurta tartuttavuutta seitsemän päivän ajan, mutta kahdeksantena päivänä sitä ei enää ollut. Singaporessa todettua kolmen päivän pidempää aikaa professori Leo Yee Sin selittää konservatiivisemmalla lähestymistavalla ja ”viimeiseen pisaraan saakka” mittaamisella.

Päätös tehdään Singaporen terveysministeriössä, jossa parhaillaan arvioidaan tutkimuksen tuloksia.

Lähde: The Straits Times

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT