Vastaamon tietomurrosta haetaan nyt vahingonkorvausvaatimuksia – hallitus suunnittelee muutoksia lakeihin


Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietojärjestelmän tietomurrosta ja asiakkaiden kiristyksestä uutisoitiin laajalti lokakuun loppupuolella. Tuolloin paljastui, että Vastaamo oli saanut kiristäjältä sähköpostin jo noin kuukautta aiemmin, jolloin yritys ilmoitti asiasta vain tietosuojavaltuutetulle, ei asiakkaille.

Kiristäjän vaatimuksiin ei suostuttu, joten lukuisat Vastaamon asiakkaat saivat kiristysviestin, jossa heiltä vaadittiin rahaa ettei heidän terapiakeskusteluitaan ja henkilötietoja julkaistaisi netissä.

Vastaamon asiakkaat ovat tehneet tietomurrosta noin 25 000 rikosilmoitusta. Myös korvausvaatimusten hakua on alettu selvittää. Suomen Potilasvahinkoapu ilmoittaa saaneensa toistaiseksi 45 yhteydenottoa Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreilta.

Potilasvahinkoapu on selvittänyt korvausvaatimusten perusteita ja tullut siihen käsitykseen, että Vastaamo on tietosuoja-asetuksen vastaisesti ja huolimattomasti käsitellyt arkaluonteisia henkilötietoja, mikä perustaa yritykselle vahingonkorvausvastuun niitä henkilöitä kohtaan, joiden tietoja on päässyt leviämään henkilörekisterin ulkopuolelle.

Oikeus vahingonkorvauksiin ei edellytä, että Vastaamon toiminnassa olisi tapahtunut rikosta. Korvausasiassa ei ole siten tarvetta jäädä odottamaan mahdollisesti pitkäänkin kestävää rikostutkintaa ja -prosessia.  

Potilasvahinkoapu auttaa uhreja maksutta lähettämällä Vastaamolle alustavat, oikeudellisesti perustellut vahingonkorvausvaatimukset ja pyytää niihin vastausta määräajassa. Vastauksista riippuen harkitaan kunkin uhrin kanssa mahdollisia jatkotoimenpiteitä ja sovitaan erikseen, jos asia riitautuu ja siinä on tarvetta ryhtyä laajempiin oikeudellisiin jatkotoimiin.

Vastaamoon tehty tietomurto on poikkeuksellisen paljon näkyvyyttä saanut rikos, sillä osa tietomurron uhreista on kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, joilla on ennestään suuria ongelmia elämässään.

LUE MYÖS: Vastaamon tietomurron uhreille perustettiin uusi sivusto – ”Huoli on suuri”

Potilasvahinkoapu toteaa, että Vastaamon tietoturvassa on todennäköisesti ollut puutteita. Koska kyse on yhteiskunnallisesti poikkeuksellisen merkittävästä asiasta potilaiden yleisen oikeusturvan kannalta, yritys on päättänyt vastikkeetta auttaa rikoksen uhreja alustavasti selvittämään Psykoterapiakeskus Vastaamon mahdollista vahingonkorvausvastuuta.

Ne henkilöt, joiden terveystietoja on julkaistu verkossa, voivat lähettää maksutta yhteystietonsa Potilasvahinkoapuun. Muiden tietojen lähettäminen ei ole tässä vaiheessa tarpeen.

Voit selvittää täältä, onko tietojasi julkaistu verkossa.

Mitä tekee hallitus?

Hallitus kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa suunnittelemistaan toimenpiteistä, joiden avulla mm. henkilötunnuksen muuttaminen saataisiin helpommaksi.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) totesi, että muutoksia tarvitaan väärinkäytösten estämiseksi ja vahinkojen vähentämiseksi.

– On pohdittava, mitkä ovat henkilötunnuksen käyttötapoja tulevaisuudessa. Nyt valmistellaan, että henkilötunnusta käytettäisiin vain yksilöintiin, ja tätä pohditaan osana henkilötunnusuudistusta, Paatero kertoi.

Valtiovarainministeriö on kehittämässä digitaalista henkilöllisyystodistusta, jonka pitäisi valmistua vuonna 2022.

Hallitus aikoo esittää, että jatkossa kaikkien sotepalveluiden tuottajien täytyy liittää asiakas- ja potilasjärjestelmänsä Kelan Kanta-järjestelmään.

Ohjeita henkilötietojen sulkupalveluihin löytyy suomi.fi -sivustolta ja palvelua on tarkoitus kehittää siten, että kaikki viranomaiskiellot voitaisiin tehdä samassa paikassa.

Myös kuluttajasuojalakia aiotaan muuttaa siten, että vahvaa tunnistautumista laajennetaan entisestään verkko-ostosten ja luottopäätösten yhteydessä.

Kuva: Pixabay

LUE MYÖS: Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiö syyttää tietomurron pimittämisestä ennen kauppaa, joka teki hänestä miljonäärin

SUOSITUIMMAT