Vastaamon tietomurron uhreille perustettiin uusi sivusto – ”Huoli on suuri”


Viime viikolla julkisuuteen paljastunut psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on järkyttänyt koko Suomea.

Tietomurrossa yksi tai useampi hakkeri on saanut käsiinsä mahdollisesti jopa kymmenientuhansien suomalaisten potilastiedot ja muistiinpanot luottamuksellisista terapiaistunnoista. Uhrien joukossa on myös julkisuuden henkilöitä, kuten entinen kansanedustaja Kirsi Piha sekä kriisiviestintään erikoistunut kouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo.

Tietomurrosta epäilty vaati Vastaamolta noin 450 000 euroa vastaavaa summaa digivaluutta bitconeina. Kun siihen ei suostuttu, Vastaamon potilaat sekä henkilökunnan jäsenet ovat alkaneet saada kiristysviestejä. Tuntematon kiristäjä kirjoittaa viesteissä, että uhrin täytyy maksaa 24 tunnin kuluessa 200 euron arvosta bitcoineja. Jos maksua ei suoriteta tuossa ajassa, summa nousee 500 euroon, joka täytyy maksaa 48 tunnin sisällä.

Jos uhri ei maksa summaa, kiristäjä uhkaa julkaista henkilötietojen lisäksi tarkan potilaskertomuksen, joka sisältää litteroituna terapeutin kanssa käydyt keskustelut.

Uhreille perustettiin oma sivusto

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt viranomaisten ja muiden organisaatioiden kanssa yhteisen Tietovuotoapu.fi-sivuston, jonne kootaan oleellinen tieto psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi. Sivustolla on tarjolla tietomurron uhreille toimintaohjeita ja auttavien organisaatioiden yhteystiedot.

– Huoli on suuri ja esiin nousi vahvasti tarve ajantasaisen tiedon saatavuudesta yhdestä tietolähteestä. Olemme viikonlopun aikana rakentaneet yhdessä muiden kanssa Tietovuotoapu.fi -sivuston, josta tietomurron uhrit löytävät apua ja ohjeet omien tietojensa suojaamiseen. Toivomme, että uhrit löytävät sivustolta apua tässä vaikeassa tilanteessa, toteaa Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa

Nyt sivustolla on yhteydet näiden organisaatioiden avun lähteisiin: STM, Valvira, Tietosuojavaltuutettu, Mieli ry, Rikosuhripäivystys, Keskusrikospoliisi, SPR, Kirkon palveleva puhelin, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Digi- ja väestötietovirasto.

Sivustoa päivitetään jatkuvasti ja siitä tulee kieliversiot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Jos kohtaat tietoturvaloukkauksen, ilmoita siitä Kyberturvallisuuskeskukselle.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT