Yhdysvaltalainen asiantuntija: Koronapandemia voi loppua nopeastikin


Marylandin ylipiston apulaisprofessori Zoë McLarenin mukaan koronaepidemia Yhdysvalloissa ja muissa korkean rokotetason saavuttaneissa maissa saattaa olla taittumassa pikemmin kuin on ajateltu. Tartuntatautien torjuntaan erikoistunut McLaren selittää ennustustaan New York Timesin mielipidekirjoituksessaan ”eksponentiaalisen vähenemisen periaatteella”.

McLarenin mukaan eksponentiaalisuuden periaatteiden käsittäminen helpottaa ymmärtämään, mitä pandemian tulevassa vaiheessa on odotettavissa.

Eksponentiaalinen kasvu tartuntamäärissä tuli tutuksi jo pandemian alkuaikoina, kun pieni määrä tapauksia kasvoi nopeasti isoksi epidemiaksi tartuntaketjujen moninkertaistuessa. Apulaisprofessori mainitsee vakavan koronakriisin kourissa painivan Intian esimerkkinä tämänhetkisestä eksponentiaalisesta kasvusta.

Eksponentiaalinen väheneminen taas on päinvastainen ilmiö, jossa uusien tapausten määrä vähenee nopeasti.

Jokainen estetty koronatartunta katkaisee tartuntaketjuja, mikä estää usean muun tartunnan toteutumisen. Ensin pudotus tartunnoissa on nopea ja tartuntatapaukset vähenevät hurjasti. Päivien kuluessa ja tartuntamäärien pienentyessä väheneminen lopulta kuitenkin hidastuu.

Pandemian loppua apulaisprofessori kuvailee seuraavasti: Ensin tulee jyrkkä tartuntamäärien lasku, jonka jälkeen seuraa pidempi ajanjakso, jolloin tartuntaluvut ovat alhaalla. McLaren varoittaa kuitenkin, että tartunnat voivat lähteä uudelleen nopeaan nousuun, jos varotoimista luovutaan liian pian.

McLarenin mukaan eksponentiaalinen tapausten väheneminen on nähty jo Yhdysvalloissa. Tammikuussa uudet päivittäiset tartuntatapaukset tippuivat vain 22 päivässä noin 250 000 tapauksesta 150 000 tapaukseen. Sen jälkeen samansuuruista 100 000 tartuntatapauksen vähenemistä jouduttiin odottamaan yli kolme kertaa pidempään. Apulaisprofessorin mukaan samalla tavalla on käynyt muun muassa kattavasti rokotettujen vanhusten tartuntojen kanssa, kuten myös Israelissa, joka on saanut koronapandemian hallintaan.

Päämääränä on laumaimmuniteetin saavuttaminen, joka saa tartuntamäärät hiipumaan.

Apulaisprofessorin mukaan tärkeintä on pitää tartuntaluvut eksponentiaalisen kasvun alapuolella, niin että jokainen tartuntatapaus tartuttaa keskimäärin vähemmän kuin yhden uuden henkilön. McLarenin mukaan maskien pitäminen, testeissä käyminen ja väentungosten välttäminen sisätiloissa auttaa hallitsemaan tilannetta.

Kun rokotustilanne kohenee, voidaan varotoimia hiljalleen löysätä. McLarenin mukaan tässä on rokotteilla turvatun laumaimmuniteetin kauneus: Tapausten pitäminen hallinnassa on melko vaivatonta, kunhan riittävän monet ihmiset ovat saaneet rokotteen.

Lähde: The New York Times

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT