Yle: Jo kolmannelle suomalaispoliisille potkut – sopimatonta viestittelyä äärioikeistoryhmässä


Yle uutisoi Itä-uudenmaan poliisilaitoksen antamista potkuista. Vanhempi konstaapeli oli osallistunut WhatsApp-keskusteluihin ryhmässä, jonka jäseniä yhdistää turvallisuusala ja myötämielinen suhtautuminen äärioikeistolaisuuteen.

Yksi jäsenistä oli pyytänyt poliisia katsomaan erään henkilön rikostaustan ja hän oli tehnyt työtä käskettyä. Mitään tietoja ei kuitenkaan löytynyt ja konstaapeli väitti, ettei hän olisi niitä löytymisestä huolimatta luovuttanut. Poliisin rekistereitä saa käyttää vain virkatehtävien hoitoon ja konstaapeli irtisanottiin.

Ylen hankkimien tietojen mukaan samassa WhatsApp-ryhmässä keskusteltiin myös Ukrainasta ja siellä taistelevasta Azov-pataljoonasta. Irtisanottu poliisi on kertonut kuulusteluissa tutustuneensa sitä kautta suomalaiseen mieheen, jolla oli yhteyksiä Ukrainaan.

Kyseinen mies oli lähdössä Krimin alueelle ja poliisi oli antanut hänelle viemisiksi vanhan kiikaritähtäimensä kuulemma hyvää hyvyyttään. Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan Ukrainan sodan osapuolen tukeminen poliisin toimesta ei ole hyväksyttävää.

– Tässä tapauksessa on erityisen painavat perusteet sille, että hän ei voi jatkaa poliisin virassa, Koskimäki toteaa Ylelle.

Syyttäjä ei nostanut irtisanottua poliisia vastaan syytettä, mutta katsoi poliisin toimien osoittaneen huonoa harkintaa. Irtisanomisesta on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen.

Helsingin poliisilaitos on jo aiemmin irtisanonut kaksi poliisia, jotka ovat osallistuneet äärioikeistolaiseen viestittelyyn ja keskusteluun.

SUOSITUIMMAT