Yle: Katso, miltä näyttää aivopesuri ja lue tietoa laitteesta – kuvalinkki


Aivopesuriksi nimetty FUS LiFu -laite on Oulun yliopiston tuore hankinta ja se perustuu suomalaiskeksintöön. Sillä voidaan pestä muistisairaiden ihmisten aivoista kuona-aineita sekä helpottaa aivojen lääkinnässä.

1. Muistisairaita voidaan hoitaa sekä lääkitä laitteella

Veri-aivoeste voidaan avata hetkellisesti tällä fokusoitua ultraääntä käyttävällä laitteella ja saada jopa satakertainen määrä lääkettä perille. Myös kuona-aineita voidaan pestä pois aivoista.

2. Hiiren muisti on palautettu tällä suomalaiskeksinnöllä

Aivopesuria pidetään Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevan Kullervo Hynysen keksintönä. Hän tekee tutkimusta Kanadan Torontossa. Heidän työryhmä on tiettävästi ensimmäisenä maailmassa palauttanut kadonneen muistin hiirelle.

3. Syöpäprojekteissa aloitetaan laitteen käyttö

Kansainvälisiin syöpäprojekteihin oululaiset ovat pääsemässä heti kättelyssä mukaan. Projekteissa tehdään ainakin aivojen nestebiopsiaa sekä hoidetaan keuhkosyövän etäpesäkkeitä aivoista. Myöhemmin muistisairauksiin liittyvät hoidot tulevat kuvaan.

4. Laitteen käyttö yhdistetään Oulussa huipputarkkaan kuvantamiseen

Ultranopealla magneettikuvausmenetelmällä aivojen pulsaatioon liittyviä häiriöitä on onnistuttu kuvamaan Oulussa. Näitä häiriöitä havaitaan muun muassa Alzheimeria ja epilepsiaa sairastavilla. Tämä osaaminen ja aivopesurin käyttö yhdistetään.

5. Pohjoismaista ei vastaavaa laitetta löydy 

Missään muualla Pohjoismaissa ei ole tätä Oulun laitetta, jolla myös ajatellaan nostavan kyseisen kaupungin veri-aivoesteen tutkimuksessa maailman kärkeen.

6. Avustuksilla ja apurahoilla laite rahoitettiin

Laitetta varten Oulun yliopisto on saanut lahjoituksia ja apurahoja yhteensä noin noin 2,2 miljoonaa euroa.

Lähde ja kuva aivopesurista: Yle

SUOSITUIMMAT