Espoossa ja Turussa massiiviset joukkoaltistumiset koronalle – mm. neljä suurta kauppakeskusta, ylioppilaskylä ja IKEA


Espoon kaupunki tiedottaa, että viime viikonloppuna 12.3.–14.3. useissa espoolaisissa kauppakeskuksissa sekä IKEA:ssa on ollut altistumisia koronalle.

Altistumisten paikat ja ajat Espoossa​​

 • Kauppakeskukset Ainoa, Niitty ja Iso Omena, pe 12.3. klo 13–18.30
 • Eurokangas, Kauppakeskus Sello, pe 12.3. klo 16–20 ja la 13.3. klo 13–18
 • K-Market, Kauppakeskus Sello, pe 12.3. klo 5.30–13.30 ja la 13.3. klo 15.00–21.15
 • Citymarket, Kauppakeskus Sello, la 13.3. klo 14–16
 • IKEA Espoo, su 14.3. klo 13–13.30 
 • Olarin panimo, Metallinmiehenkuja 8, Otaniemi, ke 3.3. klo 19–23

Jos epäilet tartuntaa Espoossa, toimi näin

Edellä mainittuina aikoina kyseisissä paikoissa olleita pyydetään seuraamaan erityisen tarkkaan vointiaan ja mahdollisia koronavirustautiin sopivia oireita, kunnes mahdollisesta altistumisesta on kulunut 14 päivää.

Tiedotteessa kerrotaan koronavirustaudin oireiksi kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys tai ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä.

Jos sinulle kehittyy yksikin mainituista oireista, Espoon kaupunki kohottaa sinua varaamaan ajan koronavirusnäytteeseen osoitteesta koronabotti.hus.fi. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi, jolloin saat oireisiisi soveltuvat toimintaohjeet ja pääset tarvittaessa varaamaan näytteenottoajan. Jos haluat asioida puhelimitse, soita Espoon koronaneuvontaan p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18 ja la-su 9–15). Muina aikoina voit soittaa Päivystysapuun, p. 116 117.

Altistumisten paikat ja ajat Turussa

Turussa on todettu runsaasti koronatartuntoja kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Kyseessä näyttää olevan muuntunut koronavirus, joka leviää erittäin herkästi. Koronalle on altistunut ainakin parisataa henkeä ja tilanne on Turun kaupungin mukaan erittäin vakava. Tartuntojen ja altistumisten määrä tulee todennäköisesti vielä kasvamaan.

Suuria tartuntaryppäitä on todettu Turussa ainakin seuraavissa kohteissa:

 • Turun Ylioppilaskylä, useat kohteet sekä itä- että länsipuolella
 • Turun kaupungin omistama Retrodom Luolavuoressa
 • Ylioppilaskyläsäätiön asuntola Krööpilänkadulla Varissuolla

Koronapositiiviset henkilöt ovat oleilleet myös seuraavissa kohteissa:

 • Old Irish Bar 6.3.
 • Espresso House Kultatalo 7.3.
 • Educarium Campus Sport Gym 11.3.
 • Ylioppilaskylän sauna 11.3.
 • Turku International School 12.3.

– Tilanteen vaikeus selvisi eilen. Tartuntoja ja altistumisia on tapahtunut laajalti esimerkiksi opiskelijoiden yhteisasumisessa, jossa virus leviää helposti, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungilta.

Jos epäilet tartuntaa Turussa, toimi näin

Jos epäilet altistuneesi virukselle korkeakouluopiskelijoiden epidemiaryppäässä, jää omaehtoiseen karanteeniin ja hakeudu koronatestiin. Sama pätee tilanteisiin, joissa yhteisasumisessa jollakulla todetaan koronavirus.

– Jokaisella aikuisella on nyt vastuu tilanteesta. Kukaan ei voi ajatella, että joku muu hoitaisi asian. Jokaisen pitää olla vastuullinen – sen aika on nyt, Peltoniemi korostaa.

Koronantorjuntabussi tekee koronatestejä Ylioppilaskylässä la–su 20.–21.3. klo 11–14 osoitteessa Inspehtoorinkatu 3 C. Bussissa pääsee maksuttomaan koronavirustestiin ilman erillistä lähetettä. SPR on mukana tukemassa toimintaa.

Kaikki Turun korkeakoulut ovat tiedottaneet koronasta ja koronaohjeista vaihto-opiskelijoille omissa kanavissaan pandemian alusta lähtien.

Nyt kansainvälisille opiskelijoille suunnataan tehostettua koronaviestintää sekä koulukohtaisesti että yhteisesti Opiskelijakaupunki Turku -verkoston kanavissa. Kansainvälisille opiskelijoille järjestettiin myös etäinfotilaisuus torstaina 18.3.

Lisäksi Ylioppilaskylän talojen ilmoitustauluille ja yleisiin tiloihin on lisätty monikielistä viestintää ja varoituksia.

Lähteet ja lisätiedot: Espoo.fi, Turku.fi

Kuvituskuva: Wikimedia Commons

SUOSITUIMMAT