ET:n toimitusjohtaja: Sanna Marinin tavoite tuhoaisi Suomen talouden


Sanna Marinin tavoite lyhennetystä työajasta on saanut vastaansa voimakasta kritiikkiä mm. Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta, Elinkeinoelämän keskusliitolta, Perheyritysten liitolta, Suomen Yrittäjiltä ja Keskuskauppakamarilta. Tukea tavoite on saanut ainakin Palkansaajien tutkimuslaitokselta.

Sdp:n puheenjohtajaksi 23.8. valittu pääministeri Sanna Marin vahvisti puoluekokouksen linjapuheessaan, että hänen tavoitteenaan on työajan lyhentäminen. Kuuden tunnin työpäivä olisi hänen mukaansa toteutettavissa siten, että palkkataso ei kuitenkaan heikkenisi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Elina Pylkkänen uskoo, että työajan lyhentäminen pitkällä aikavälillä on realistinen tavoite. Pylkkäsen mukaan samasta aikaansaannoksesta voitaisiin maksaa sama palkka, vaikka se olisi saavutettu lyhyemmällä työajalla.

– En usko, että työnantaja suostuisi maksamaan vapaa-ajasta vaan aikaansaannoksesta, Pylkkänen sanoi Talouselämälle.

– Mitä vauraammaksi yhteiskunnat tulevat, sitä enemmän arvostamme vapaa-aikaa. On hyvä ottaa huomioon, mihin suuntaan ihmisten preferenssit menevät.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju puolestaan kritisoi tavoitetta voimakkaasti.

– Kuulostaa unelmahötöltä, mutta kyse on pääministeristä ja konkreettisesta toimesta työryhmän perustamiseksi. Tämä on todella pelottavaa ja vastuutonta. Tämähän kyllä tuhoaisi Suomen talouden, jos se menisi läpi, Kangasharju sanoi Talouselämälle.

– Jos työaikaa lyhennettäisiin, yritykset nostaisivat hintoja, koska pitäisi palkata lisää ihmisiä ja koska tuntipalkat nousisivat. Hintataso nousisi ja eriarvoisuus kasvaisi, Kangasharju varoitti.

Yhteisessä tiedotteensa perusteella Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto, Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari ovat samoilla linjoilla Kangasharjun kanssa.

– Pelkkänä visionakin viesti on pääministeriltä äärimmäisen vaarallinen tilanteessa, jossa Suomi velkaantuu ennätysvauhtia, korona iskee työpaikkoihin ja näkymä on hyvin sumea suomalaisten hyvinvoinnin turvaamisen näkökulmasta. Nyt pitää kaikki tarmo suunnata talouden ja työllisyyden käänteen tekemiseen, järjestöt ilmoittivat yhteisessä tiedotteessaan.

– Esitys työajan dramaattisesta lyhentämisestä on täysin väärä suunta, tiedotteessa todettiin.

Lähde: Talouselämä

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT