IL: Heille helle voi olla vaarallinen – tilastoissa synkkä piikki


Hikoilu on harvasta mukavaa, mutta toisille helteellä voi olla vakaviakin seurauksia. Etenkin lapsille, vanhuksille ja tietyistä pitkäaikaissairauksista kärsiville kova kuumuus voi aiheuttaa todellista haittaa ja pahimmillaan jopa kuoleman.

Pienet lapset ja ikääntyneet eivät useinkaan osaa hahmottaa olevansa läkähdyksissä. Heidän kehonsa myös sopeutuu lämpöön huonommin kuin muiden ihmisryhmien.

Iltalehti kysyi helteen vaikutuksista Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagukselta.

– Hankalimpia ovat sydän- ja verisuonisairaudet ja keuhkosairaudet. Myös erilaiset lääkitykset lisäävät ihmisten oireilua, mutta ne liittyvät usein edellisiin ryhmiin eli on vaikeaa tietää, onko oireiden takana lääke vai sairaus, Lagus kertoo.

Myös sosiaaliset tekijät, kuten kodittomuus voi altistaa helteen aiheuttamille vakaville haitoille. Sosiaaliset tekijät vaikuttavat myös siihen, miten hyvin hellehaittoja huomataan.

Helleaallot näkyvät kuolleisuustilastoissa

Pahimmassa tapauksessa helle voi aiheuttaa kuoleman. Helleaallot näkyvätkin tilastoissa lisääntyneenä kuolleisuutena. Etenkin vanhukset ovat riskiryhmässä.

– Päivittäinen kuolleisuus Suomessa vuoden 2010 helleaallossa lisääntyi 21 prosenttia yli 75-vuotiailla, Lagus kertoo Iltalehdelle.

Liian korkean lämpötilan vaikutus näkyy ensin lämpöuupumuksena, joka voi oireilla päänsärkynä, väsymyksenä, hikoiluna sekä huonona ja oksettavana olona. Tällöin on tärkeä hakeutua sisätilaan sekä nauttia riittävästi nesteitä ja suoloja.

Hoitamattomana lämpöuupumus johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Sen oireina on hikoilun loppuminen, ihon muuttuminen kuumaksi ja kuvaksi sekä tasapainon heikentyminen. Henkilön hengitys voi vaikeutua ja hän voi muuttua sekavaksi. Lämpöhalvaus on tila, joka vaatii aina sairaalahoitoa.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT