Jethro Rostedt tilitti somessa Suomen epämääräisistä koronatoimista


Liikemies Jethro Rostedt kertoi maanantaina keskeyttävänsä yökerhonsa toiminnan uusien koronarajoitusten takia. Eilen hän kirjoitti pitkän postauksen Facebookiin, jossa kertoi Suomen tekemistä epäselvistä koronatoimista näin:

”Moikka taasen kaikille

Ravintolat ja yökerhot ovat nyt olleet uusin, koventuneiden rajoitusten alla kolme päivää. Toki sillä erolla, että yökerhot ovat olleet kokonaan kiinni.

Nyt hallitus on huomannut, että korona leviää työpaikoilla ja harrastuksissa.

HUS antoi maskisuosituksen työpaikoilla. Kyseessä on siis HUS:in suositus pääkaupunkiseudulle. Lisäohjeita HUS:in sivuilta.

Hallitus ei tiedä, mitä se suosittelee ja mihin. Huomenna pitäisi taas keskustella.

Turun kaupunki huomasi, että korona leviää nyt anniskelupaikoissa, omassa perhepiirissä ja sisätiloissa järjestetyissä yksityistilaisuuksissa. Suositellaan, että nyt ei tilaisuuksia järjestettäisi ja muistutellaan käsien pesusta ja yskimisohjeista. Suositus tulee voimaan 19.10, mutta suositellaan aloittamaan jo heti.

Tämä suositus ei koske nuorten ja lasten harrastustoimintaa, eikä vastaavia kokoontumisia. Eikä partio-toimintaa.

THL suosittelee maskia, ohjeet thl:n sivuilta, sillä erotuksella, että thl:ltä tulee joku kerran päivässä telkkariin kertomaan, että mitä tämä suositus ehkä voisi pitää sisällään kunhan saadaan hallituksen joku päätös johonkin.

Kiistellään keväällä annetusta maski-ohjeesta, ei kun sitä ei siis annettukaan, mutta tietenkin suositus annettiin, mutta sitä ei julkaistu. Sisältö oli mitä oli.

Muistakaa kuitenkin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli keväällä suomalaisille kangasmaskien käyttöä vastoin THL:n virallista linjaa.

Lisäksi herra Tuominen kertoo Ilta-sanomissa, että nämä suositukset ovat täydentäviä. Tuominen korostaa, että nämä suositukset koskevat nyt avokonttoreita, joissa istutaan 1-2 metrin välein.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä totesi, että myös kokoontumisrajoituksia tulisi tiukentaa sillä tavalla, että yli 20 hengen yleisötilaisuuksia voisi järjestää vain siinä tapauksessa, että kaikilla on kasvomaskit ja vain puolet tapahtumatilan paikkamääristä on käytössä.

Ilta-lehdessä todetaan, että määräaikaisten lakimuutosten myötä alueelliset viranomaiset voisivat tehdä järeitäkin toimia epidemian hallitsemiseksi. Muutokset olisivat voimassa 30.6.2021 saakka.

Avi ei enää tiedä, mitä se suosittelee, mutta todetaan, että mikäli alueellinen tautitilanne vaatii, kunta tai aluehallintovirasto (avi) voisi edellyttää elinkeinonharjoittajaa ryhtymään toimenpiteisiin, joilla estetään lähikontaktit asiakastiloissa ja sääntelyä sovellettaisiin myös yhdistysten ja urheiluseurojen toimintaan sekä julkisiin tiloihin, kuten uimahalleihin ja kirjastoihin.

Tärkeänä tietona on, että päätöksenteosta vastaisi Liikenne- ja viestintävirasto, joka hyödyntäisi päätöksissään THL:n arvioita tartuntojen ilmaantumisesta, esiintymisestä ja tarttuvuudesta. Kunnat ja avit auttaisivat valvontatoimissa.

Huomioikaa myös, että näiden tilojen käyttö voitaisiin osittain tai kokonaan kieltää:

– Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat

– Uimahallit, maauimalat kylpylät ja saunat

– Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet– Festivaalit ja markkinat

– Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat

– Teatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat

– Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat

– Kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat

– Ostoskeskukset

– Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat

– Museot ja galleriat

– Kirjastot

Päätöksen tehdessään kunta tai avi edellyttäisi toimijaa laatimaan kirjallisen suunnitelman siitä, miten se toteuttaa velvoitteet. Suunnitelma tulisi esittää pyynnöstä viranomaisille.

Eikä tietenkään sääntely koskisi yksityis- ja perhe-elämään kuuluvaa toimintaa, uskonnollisten yhdyskuntien uskonnonharjoitusta, eikä toimintaa, jota pidetään julkisen vallan käyttönä.

Mutta jos päätös koskee koko Suomea tai muutoin on tarvetta ohjata palvelujärjestelmää keskitetysti, päätöksen tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Päätös voidaan tehdä enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Mikä tässä nyt on epäselvää?

Aivan.

Rakkaat ystävät ja kanssa kärsijät, nyt on oikea aika lähteä kesämökeille.”

Kyseinen Rostedtin Facebook-päivitys löytyy alta.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT