Kirja: Jopa 90 prosenttia ihmisistä hengittää väärin – kirjoittaja kokeili ja huomasi suuren muutoksen


Toimittaja James Nestor väittää hitiksi nousseessa uutuuskirjassaan Hengitys – Uutta tietoa kadonneesta taidosta -kirjassa (Viisas Elämä, 2021), että jopa 90 prosenttia ihmisistä hengittää väärällä tavalla.

Nestorin mukaan oikea tapa hengittää on nenän kautta. Kirjan mukaan enimmäkseen suun kautta hengittäminen voi aiheuttaa tai huonontaa esimerkiksi ahdistuneisuutta, astma- ja allergiaoireita, ADHD:tä, hampaiden reikiintymistä, masennusta, psoriasista sekä ruuansulatus- ja uniongelmia.

Nestor testasi itse väitettään laittamalla nenäänsä kymmeneksi päiväksi silikonitulpat, jolloin hänen oli pakko hengittää vain suun kautta. Testin aikana hänen kuorsauksensa määrä kasvoi peräti 1 300 prosenttia! Lisäksi hänelle tuli päänsärkyä, verenpaine nousi, pulssi nopeutui ja veren happitaso laski. Hänelle tuli myös uniapneaa. Kun hän poisti tulpat nenästä, myös oireet katosivat.

Kirjassa sanotaan, että nenäonteloiden toiminta ohjailee elimistön lämpötilaa ja verenpainetta sekä säätelee mielialaa, tunteita ja unen eri vaiheita kontrolloivia aivokemikaaleja. Nestorin mukaan nenän kautta hengittäminen puhdistaa ja kosteuttaa nenää, jolloin myös keuhkoihin menevä ilma muuttuu nopeammin oikean lämpöiseksi.

Nestor väittää, että jos hengität väärällä tavalla, liikunnan määrällä, iällä, älykkyydellä, geeneillä tai painolla ”ei ole mitään merkitystä”.

Hengitys – Uutta tietoa kadonneesta taidosta on käännetty jo 30 kielelle ja Washington Post valitsi sen vuoden 2020 kirjaksi.

SUOSITUIMMAT