Koronarajoituksia kritisoineen Jethro Rostedtin yökerhossa korona-altistuminen – avautuu nyt saamastaan someryöpytyksestä


Televisiosta tuttu kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Jethro Rostedt julkaisi viime viikolla Facebookissa pitkän kirjoituksen, jossa hän kritisoi koronapandemian aikana korostunutta yökerhojen syyllistämistä viruksen levittäjänä. Rostedt kertoi tuoneensa näkemyksiään esille nimenomaan yökerhoyrittäjän näkökulmasta.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina Rostedtin kirjoituksesta ja selvitti asiantuntijoilta miehen esittämien väitteiden todenmukaisuutta. Osaan löytyi faktapohjaisia todisteita ja osaan ei.

Tiistaina Turun kaupunki tiedotti, että koronaan sairastunut henkilö on ollut tartuttavana Rostedtin omistaman Studio-yökerhon tiloissa 18.-19.9. klo 23.30-04.00 sekä 20.9. klo 01.00-04.30. Tiedotteen jälkeen asiaa puitiin esimerkiksi Ilta-Sanomissa. Pian sen jälkeen Rostedt julkaisi uuden päivityksen, jossa hän avautuu kommenteistaan nousseesta kohusta. Hän kiitteli aiheesta kirjoitettuja artikkeleita, mutta ei niinkään somessa saamaansa palautetta.

– Some on siitä hauska, että asiat saadaan näyttämään tai kuulostamaan kommenteissa aina ihan erilaiselta. Ja niitä sitten kommentoidaan ja itse asia muuttuu täysin. Mun kommenteissa on kymmenien ellei satojen viestien keskusteluja. Kun katsotte viimeiset, ollaan aivan eri asiassa, mistä alunperin oli kyse. Se taas tekee somesta aika huonon alustan, mutta amerikkalaisten sanoin: it is what it is.

Rostedt kertoo saaneensa eilen aamulla puhelun Turun kaupungin hyvinvointitoimialan tartuntataudeista vastaavalta ylilääkäriltä, joka kertoi Studiossa tapahtuneesta mahdollisesta altistumisesta. Muutaman minuutin kuluttua asia oli Rostedtin mukaan jo lehdistöllä, ja ”huolta pidettiin siitä, että mun nimi omistajana mainittiin ja yökerhon (Studio) nimi mainittiin riittävän monta kertaa.”

– Somessa kirjoitettiin heti, että no niin, nyt osui Jethron jutut omaan nilkkaan ja joku kysyi, että miten meni omasta mielestä. Siitä muutama minuutti ja Ilta-Sanomilta tiedusteltiin, että miltä nyt tuntuu? Sanoin, että kamalalta. Olen tyytyväinen, että soitettiin. Yleensä ei soiteta.

Rostedt ja Studio tekivät mahdollisesta altistumisesta välittömästi tiedotteen henkilökunnalle ja someen. Tämän jälkeen he kävivät Avin kanssa läpi varotoimia ja kaiken todettiin olevan edelleen kunnossa. Somekommentointi on kuitenkin ollut rajua.

– Ensimmäiset nimimerkki-hönöt olivat laittaneet jo viestejä meidän some-kanaviin, että siitäs saitte ja miltä tuntuu levittää tahallaan koronaa. Joku kirjoitti myös, että kyllä on vastuutonta toimintaa ja kaikki ravintolat ovat saatanasta ja henkilökunta ei varmasti käy kirkossa sunnuntaisin.

Rostedtin mukaan myös mediassa on ollut ”kovaa maalittamista”.

– Kyseessä on mahdollinen altistaminen, yhtään sairastunutta ei ole tuosta ilmoitettu. Eikä niitä ollut myöskään vajaa kuukausi sitten kun eräästä toisesta baarista lähti viisi koronaa sairastunutta kohti muita baareja. Somessa kirjoitetaan nyt samalla, että ne saatanan yökerhot ja baarit. Ne nyt kiinni. Niiden vika. Tiesin jo reipas viikko sitten, että hallitus suunnittelee uusia rajoituksia ravintola-alalla. Siksi tuon silloin osittain kirjoitinkin.

Rostedt lisää, että vaikka Tanskassa ”baarit ja yökerhot ovat olleet kiinni, tartunnat nuorten keskuudessa ovat silti lisääntyneet ja paljon”.

– Kumpi on nyt parempi juhlimiseen: valvottu tila vai ei valvottu? Juhliminen ei tietenkään lopu. Me olemme siis tehneet kaikkemme, ettei tartuntoja tule. Ja uskon, että jokainen muukin alan toimija.

Rostedt muistuttaa, ettei ole lääkäri eikä virologi vaan kiinteistönvälittäjä, joka puhuu vain yrittäjän näkökulmasta, jonka liiketoiminta on nyt vakavasti uhattuna.

– No, nyt olen ja olemme saaneet siis valtavasti näkyvyyttä. Olen täysin varma, että tämä tulee tarkoittamaan nyt sitä, että asiakkaat eivät meille ensi viikonloppuna enää tule. Ja rajoitukset astuvat joka tapauksessa voimaan 8.10. klo 00.00. Se tietää toimintamme alasajoa määrittelemättömäksi ajaksi. Se tarkoittaa noin 30 ihmisen lomauttamista suoraan ja lisäksi noin 15-20 ihmisen epäsuorasti. Kaiken kaikkiaan koko alalla tullaan puhumaan kymmenistä tuhansista.

– Korostan tässä samalla, että terveys on kaikkein tärkeintä, mutta myös sitä, että tästä on tulossa vielä todella suuret lieveilmiöt. Kauppalehden tratta-listat ovat nyt jo todella suuret. En ole koskaan nähnyt niin suurta määrää.

Rostedt suunnittelee yökerhonsa alasajoa ja haluaa myös tuoda esille, miten epäsuhtaisesti hänen mukaansa korona-altistumisista on tiedotettu.

– Altistumista ei ole raportoitu kaupoista, ostoskeskuksista tai muista, missä sairastunut on ollut. Vain yökerhosta ja nimellä. Tämä ei ole yritysten, eikä yrittäjien vika.

Rostedtin mukaan yökerhon henkilökunnalla ja hänellä itsellään on koronavilkku, eikä kukaan heistä ole saanut ilmoitusta altistumisesta.

– Onko yökerhon tai minkään muunkaan tahon vika jos henkilö tulee sairastuneena Yökerhomme henkilökunta maksaa nyt tästä kovan hinnan. Me emme pysty toimimaan. Tämä vaikuttaa panimoihin, vuokranantajaan, erilaisiin toimittajiin ja vaikka mihin.

– Rajoitukset johtavat rajuihin konkursseihin viimeistään marraskuussa.

Rostedt päättää kirjoituksensa toteamalla, että nuoret eivät lopeta juhlimistaan eivätkä riskiryhmät voi lopettaa elämistään.

– Joulusesonkia eivät pilaa nuoret. He elävät tätä elämää.

Loppukommentillaan Rostedt viitannee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen Ilta-Sanomille antamaan haastatteluun, jossa Lehtonen sanoi pelkäävänsä Suomessa käyvän kuten Espanjassa, jossa tauti levisi nuorisosta perhepiireihin ja siten vanhempiin ikäryhmiin. Lehtonen sanoi, että joulu on jo pian tulossa ja että se on perhejuhlana pilalla, jos epidemia riehuu vielä silloin.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT