Mistä tunnistaa narsistisen käyttäytymisen somessa?


– Somekäyttäytymisen perusteella narsistiset henkilöt voi jakaa kahteen eri luokkaan: niihin, jotka käyttäytyvät provosoivasti ja hyökkäävästi saadakseen huomiota, ja niihin, jotka haluavat saada sosiaalisesta mediasta tukea ja empatiaa antamatta kuitenkaan samaa muille.

Näin todetaan Tuija Välipakan kirjoittamassa Sata tapaa tappaa sielu – Narsismin uhrit kertovat -teoksessa. Kyseessä on uusi versio vuonna 2007 julkaistusta tietokirjasta. Välipakka käsittelee kirjassa narsismia nykytilanteessa, jossa some on vahvasti läsnä ihmisten elämässä.

– Sosiaalinen media on narsistille mainio leikkikenttä esitellä ideaalista minäänsä. Useimmat ihmiset nauttivat saadessaan hyväksyntää ja huomiota sopivassa määrin, mutta narsistille huomio on elinehto. Narsisti ei luo sosiaalisia suhteita saadakseen ystävyyttä ja lämpöä vaan huomiota ja suosiota, Välipakka kirjoittaa.

Kirjassa on lukuisia narsistien uhrien vertaistarinoita. Samaistuminen on usein tärkein keino, jolla uhri havahtuu tilanteeseensa. Välipakka muistuttaa myös, että digitaalinen kontrollointi ja ghostaaminen täyttävät henkisen väkivallan kriteerit. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että suhde päätetään passiivisesti eli jättämällä vastaamatta toisen osapuolen kommunikointiyrityksiin.

SUOSITUIMMAT