Näillä viidellä tavalla huonekasvit kohentavat hyvinvointiasi


Kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan pihaan, mutta onneksi viherkasvit voivat auttaa tuomaan palan luontoa sisään. Suurista ruukkupalmuista pieniin mehikasveihin, kasveilla voi vaihtaa täysin huoneen ilmettä. Ulkoisten seikkojen lisäksi on näyttöä myös siitä, että kasvit voivat olla hyväksi myös terveydelle ja hyvinvoinnille.

Näillä viidellä tavalla huonekasvit voivat olla hyödyllisiä niin keholle kuin mielelle:

1. Ne voivat vähentää sisäilmaongelmia

Huonekasvit voivat auttaa vähentämään sisäilmaongelman aiheuttamia oireita, joita ovat muun muassa kuiva iho, kutisevat silmät, hengitystieoireilu ja päänsäryt. Kasvit auttavat pitämään ihon kosteampana ja lievittävät kuivien silmien ärsytystä kosteuttamalla sisäilmaa kotona tai toimistossa. Kasvit nostavat ilmankosteutta haihduttamalla vettä lehdistään. Viirivehkat ja muratit haihduttavat kosteutta enemmän kuin suurin osa muista huonekasveista.

2. Kasvit voivat imeä haitallisia kemiallisia kaasuja

Ruoanlaitto voi saada keittiön tuoksumaan ihanalta, kun valkosipulin, viinin ja mausteiden tuoksut täyttävät ilman. Mutta ruoan käristämisen jälkeen keittiön ilmassa voi olla myös mahdollisesti haitallisia kemiallisia yhdisteitä. Huonekasvit voivat varastoida näitä eri tavoilla, esimerkiksi pienten lehdissään olevien huokosten tai mullan mikro-organismien aktiivisuuden kautta. Traakkipuut ja fiikukset ovat muun muassa sellaisten kasvien joukossa, jotka voivat poistaa suurimpia määriä näitä yhdisteitä.

3. Ne hoitavat pölyt puolestasi (no, ainakin melkein)

Huonekasvit ovat erinomaisia alustoja ilmassa leijaileville hiukkasille, jotka muuten hengittäisit sisääsi. Isolehtiset kasvit, tai kasvit, joilla on paljon pienempiä lehtiä toimivat parhaiten hiukkasten kerääjinä.

4. Kasvit voivat lisätä työskentelytehoa

Huonekasvit voivat auttaa lisäämään tuotteliaisuutta toimistoissa ja työpaikoilla, sen lisäksi että ne lisäävät tiloissa oleskelevien hyvinvointia. Syytä tähän ei tiedetä, mutta asian arvellaan liittyvän samoihin mekanismeihin kuin luonnossa olemisen terveysvaikutusten.

Uskotaan, että kasvien muotojen, kokojen ja värien vaihtelu tilassa on hyödyllistä. Siksi sekoitus eri kasvilajeja, joista osa on kukkivia ja toiset viherkasveja, saa aikaan erityisen positiivisen vaikutuksen.

5. Huonekasvit tukevat mielenterveyttä

Luonnosssa tai puutarhassa oleilu tunnetusti rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Samankaltainen vaikutus voidaan saavuttaa myös täyttämällä koti viherkasveilla. Kasvit ovat kauniita, ja niistä huolehtiminen voi olla palkitsevaa ja tuoda mielekkyyttä elämään.

Lähde: Silversurfers

SUOSITUIMMAT