Näin kävi, kun koronarajoituksista luovuttiin – 6 esimerkkiä maailmalta


Koronarajoituksista luopumisella on ollut monenlaisia seurauksia.

Muutamat maat ympäri maailman ovat jo kokeilleet koronarajoitusten poistamista kuluvan vuoden aikana. Tulokset ovat vaihdelleet. Brittiläinen BBC kertoo jutussaan, mitä on tapahtunut kuudessa eri maassa, kun rajoituksista on luovuttu.

Israel

Israel rokotti kansalaisiaan hyvin nopeasti, ja aloitti rajoitteiden poistamisen jo helmikuussa. Kesäkuun puoliväliin mennessä – jolloin yli puolet kansalaisista oli saanut toisen rokoteannoksensa – israelilaiset lopettivat maskien käyttämisen ja elämä palasi normaaleihin uomiinsa. Kaupat, ravintolat, hotellit ja elokuvateatterit saivat avata taas ovensa.

Sen jälkeen tartuntamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa, ja etenkin deltamuunnos on levinnyt ahkerasti. Tiistaina nähtiin neljän kuukauden huippu tartuntamäärissä, 754 uutta tartuntaa. Viranomaisten mukaan vakavat ja sairaalahoitoa vaativat tartuntamuodot ovat edelleen kuitenkin harvassa.

Tapausmäärien kasvu on saanut pääministeri Naftali Bennettin johtaman hallituksen miettimään rajoitusasiaa osittain uudelleen. Kasvomaskeista on tullut taas pakollisia sisätiloissa. Israeliin matkustavien on jälleen myös oltava karanteenissa.

Alankomaat

Rokotekattavuuden kasvaessa ja tautitapausten vähentyessä Alankomaat aikaisti rajoituksista luopumista kesäkuun lopussa. Kasvomaskeista luovuttiin lähes kaikkialla ja nuoria kannustettiin käymään taas ulkona.

Sen jälkeen tartunnat ovat lähteneet jyrkkään kasvuun, hypäten korkeimmalle tasolle sitten joulukuun. Tämä ei kuitenkaan ole lisännyt huomattavasti sairaalahoidon tarvetta. Terveysviranomaisten kritisoimana pääministeri Mark Rutte joutui tekemään täyskäännöksen perjantaina ja lisäämään jälleen rajoituksia, vain kaksi viikkoa rajoituksista luopumisen jälkeen.

Ravintolat ja baarit joutuvat sulkemaan nyt keskiyöllä ja yökerhot suljettiin jälleen kokonaan. Rutte pahoitteli “huonoa arvostelukykyään”.

Uudet rajoitukset ovat voimassa ainakin 13. elokuuta saakka.

Etelä-Korea

Etelä-Koreaa on ylistetty kyvystänsä hoitaa koronaepidemia. Kesäkuussa maa suunnitteli vapauttavansa rokotetut maskipakosta ulkoilmassa, sallivansa pienet yksityistapahtumat ja laajentavansa ravintoloiden aukioloaikoja.

Asiantuntijat varoittivat, että Etelä-Korea luopui koronarajoituksista liian pian, sillä suurin osa kansasta on edelleen rokottamatta. Nyt koronaepidemia on maassa pahempi kuin koskaan aiemmin.

Ennätykselliset tartuntamäärät ovat pakottaneet hallituksen kiristämään rajoituksia suurimmassa osassa maata. Pääkaupunki Soulissa asukkaita on kielletty tapaamasta useampaa kuin yhtä henkilöä kello kuuden jälkeen illalla. Deltamuunnos leviää nyt Etelä-Koreassa nopeasti samalla kun rokotteiden antaminen on hidastunut, minkä vuoksi luottamus maan kykyyn hallita epidemia on kokenut kolauksen.

Ruotsi

Toisin kuin suurin osa muista maista, Ruotsi on nojannut rajoituksissaan enimmäkseen vapaaehtoisuuteen. Tosin ravintoloiden aukioloajoissa on ollut rajoituksia, kuten myös tapahtumien osallistujamäärissä.

Joitakin rajoituksia on jo helpotettu: urheilutapahtumiin voi nyt osallistua 3 000 katsojaa ja aukioloaikojen rajoituksista luovuttiin heinäkuun 1. päivä. Rajoituksia oli tarkoitus poistaa lisää kuun 15. päivä.

Keväästä saakka tautitapausten määrä on laskenut jyrkästi, mistä on kiitetty rokotekattavuutta ja lämmintä säätä, jonka vuoksi ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkona.

Deltamuunnoksen leviäminen kuitenkin huolettaa, joten suurin osa matkoilta takaisin Ruotsiin palaavia joutuu tekemään koronatestin.

Australia

Australialaiset saivat nauttia elämästä melko lailla ilman koronarajoituksia suurimman osan viime vuotta. Maskipakkoa ei ollut ja maassa nähtiin jatkuvasti päiviä, jolloin uusia koronatapauksia ei ollut ollenkaan.

Kun tapauksia ilmeni, viranomaiset määräsivät nopeasti liikkumisrajoituksia saadakseen tartuntaluvut takaisin nollaan. Esimerkiksi Perthin kaupunki suljettiin viideksi päiväksi tammikuussa yhden ainoan koronatapauksen vuoksi.

Deltamuunnoksen aiheuttama epidemia Sydneyssä on johtanut liikkumisrajoituksiin maan suurimmassa kaupungissa. Rajoitusten ennakoidaan kestävän ainakin heinäkuun loppuun.

Sydneyssä nähdään parhaillaan yli 100 uutta tapausta päivässä. Virus on levinnyt nopeasti rajoituksiin tottumattomassa kaupungissa – jopa liikkumisrajoitusten aikana. Viranomaisten mukaan ihmiset eivät noudattaneet sääntöjä, joita on sittemmin kiristetty.

Yli 90 prosenttia australialaisista on edelleen rokottamatta. Tämän vuoksi paluu normaaliin ei tapahdu kovin nopeasti. Koronarokotteiden puute, etenkin Pfizer -rokotteen, tarkoittaa että monet australialaiset eivät saa rokoteannostaan ennen vuoden loppua.

Yhdysvallat

Rokotekattavuuden lisääntyessä Joe Bidenin hallinnon aikana, monet osavaltiot ovat alkaneet poistaa rajoituksiaan. Maskipakosta on luovuttu ja liikkeet ovat saaneet avata ovensa uudelleen.

Kesäkuussa väkirikkain Kalifornian osavaltio julisti avautuvansa uudelleen. New York luopui lähes kaikista rajoituksista, kun sen rokotekattavuus ohitti 70 prosenttia.

Yleisesti ottaen tartuntamäärät ovat pysyneet matalina. Uusia tautitapauksia on vähemmän kuin 10 prosenttia tammikuun määristä. Tapaukset ovat tosin kaksinkertaistuneet viimeisen kahden viikon aikana.

Deltamuunnos aiheuttaa huolta, sillä se on päässyt leviämään voimakkaasti joissakin osavaltioissa, joissa rokotuksia on annettu vähemmän.

Rokotusvauhdin hidastuessa jotkut osavaltiot suosittelevat, että ihmiset pitäisivät edelleen maskeja deltavariantin leviämisen vuoksi.

New Yorkin kaupungissa tapaukset ovat nousseet lähes kolmanneksella yhden viikon aikana. Joitakin korkeimmista tartuntaluvuista on nähty alueilla, joissa rokotekattavuus on pienin.

Kuolemantapaukset ovat nousussa, mutta eivät yhtä voimakkaasti kuin tapausmäärät. Viranomaisten mukaan suurin osa sairaalahoitoa tarvitsevista koronapotilaista on rokottamattomia.

Lähde: BBC

Kuvat: Unsplash

SUOSITUIMMAT