Nämä asiat tuovat helpotusta korvien tinnitukseen


Tinnituksen yleisyydestä huolimatta siihen liitetään yhä useita virheellisiä uskomuksia, kuten että sille ei voida tehdä mitään. Kuuloliiton Toivoa tinnitukseen -kampanja rikkoo näitä käsityksiä ja tuo tinnituksen kanssa eläville toivoa.

Korvien soimista eli tinnitusta esiintyy joskus kaikilla, ja 15 prosentilla suomalaisista se on jatkuvaa. Kuuloliitto toteutti keväällä 2022 kyselyn, jolla haluttiin selvittää millaisia keinoja ihmiset ovat löytäneet vähentääkseen tinnituksen häiritsevyyttä. Kyselyyn vastasi 1013 ihmistä, joista 41 % kertoi hakeneensa tinnitukseen apua. Apua hakeneista 72 % kertoi saaneensa vain vähän tai ei lainkaan apua. Moni ei edes yritä hakea tinnitukseen apua, koska elää siinä käsityksessä, ettei mikään auta: 

  En ole kokeillut mitään, koska olen olettanut ettei tinnitukseen ole apua.

Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen muistuttaa, ettei näin ole. 

–  Tämä harhaluulo on elänyt osin myös terveydenhuollossa ja moni tinnituksesta kärsivä on kokenut jäävänsä yksin. Itse tinnitusääntä ei usein voidakaan poistaa, mutta sen häiritsevyyteen voidaan vaikuttaa tunnistamalla sitä lisäävät ja vähentävät asiat. Kyselyssämme stressi nousi vahvasti esille tinnitusta pahentavana tekijänä. Helpotusta taas voivat tuoda esimerkiksi musiikki, luonto ja liikunta. Keskeistä on löytää itselle sopivat keinot, Kaijanen painottaa. 

Jos korvien soiminen vaivaa, on tärkeää hakeutua korvalääkärin tutkimuksiin. Vain harvoissa tapauksissa tinnitus johtuu sairaudesta. Tinnitus lisääntyy yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä, ja se liittyy usein ikäkuuloon. Se ei kuitenkaan ole vain ikäihmisten vaiva. Nuorten tinnitusoireet ovat viime vuosina lisääntyneet muun muassa kuulokekuuntelun takia. Työikäisten keskuudessa tinnitusta on erityisesti musiikin parissa toimivilla henkilöillä. 

On tärkeää muistaa, ettei tinnitus-ääni itsessään ole vaarallinen. Häiritsevyyden aiheuttaa aivojemme virheellinen tulkinta sen vaarallisuudesta. Siksi tinnituksen häiritsevyyteen voidaanvaikuttaa myös terapialla, jolla tätä aivojen tulkintaa pyritään muuttamaan. 

Tinnitukseen tottuu vuosien varrella! Kun on jotain mielenkiintoista tehtävää, johon keskittyy, ei huomaa pitkään aikaan tinnitusta. Mielestäni tinnitus on helpompi hyväksyä sen jälkeen, kun tietää mistä se johtuu. Epätietoisuus vaivan aiheuttajasta on pahinta.  Se luo pelkoa, mikä mahtaa olla vikana.

Lähde: Kuuloliitto ry

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT