Nämä neuvot auttavat nauttimaan alkoholia kohtuudella


Gummerus on julkaissut Kohtuudella-nimeä kantavan oppaan. Sen takana ovat ruotsalaiskirjailijat Anders Hammarberg ja Karin Romberg. Kirjassa annetaan alkoholin kohtuukäyttöön neuvoja, jotka perustuvat kognitiiviseen psykologiaan. Kolmen ohjeen lista kuuluu tiivistetysti näin:

1. Älä juo tyhjään mahaan – juo sen sijaan ensimmäinen lasillinen ruoan kanssa.

2. Päätä, kuinka pitkään ensimmäisten lasillisten pitää kestää.

3. Osta vain se, minkä olet ennalta suunnitellut juovasi – älä siis osta kotiin juotavaa vain siksi, että sitä olisi saatavilla.

Oppaassa neuvotaan valmistautumaan juomistilanteisiin suunnittelemalla, mihin aikaan lasilliset juodaan ja mihin kellonaikaan siirrytään alkoholittomaan. Kirjassa suositellaan myös uudenlaisen juomistyylin opettelemista.

– Siemaile sen sijaan että joisit suuria kulauksia. Riittää että otat juomaa suuhusi sen verran, että tunnet maun, muttet juuri enempää. Näin lasin juominen kestää pidempään. Saatat yllättäen huomata, että juoman maku itse asiassa voimistuu tällä tavoin.

Oppaassa on neuvojen lisäksi erilaisia testejä ja harjoituksia, joilla voi selvittää muun muassa omia alkoholinkäyttötottumuksiaan.

SUOSITUIMMAT