Nyt on liikkeellä vakavaa bakteeritautia – tapausten määrä noussut korkeaksi


Suomessa on noussut korkeaksi vakavien A-streptokokki-infektioiden määrä. Niitä havaittu tähän mennessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan yhteensä 368 (23.11.2023).

Luku on saman verran kuin ennen koronapandemiaa vuosina 2018-2019.

Lisääntyneiden tautitapausten osasyynä saattaa olla THL:n mukaan koronarajoitusten poistuminen, sillä ihmiset ovat taas lähikontaktissa toistensa kanssa enemmän.

THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoo asiasta seuraavaa:

-Nyt pandemiavuosien jälkeen hengitystieinfektioiden aiheuttajat ovat yleisesti kiertäneet aktiivisemmin, ja A-streptokokkitartuntojen lisääntyminen liittynee suurelta osin tähän ilmiöön.

Sarvikivi kertoo, että A-streptokokin osalta korkeita ilmaantuvuuslukuja on aiemminkin nähty aika ajoin, mutta tilanne on yleensä rauhoittunut useammaksi vuodeksi ennen uutta nousua.

Vakavista A-streptokokki-infektioista puhutaan silloin, kun bakteeri todetaan selkäydinnesteestä, verestä tai jos kyseessä on vaikea iho- ja pehmytkudosinfektio.

Vakavista tapauksista suurin osa koskee yli 60-vuotiaita. Sarvikiven mukaan alle 15-vuotiaiden löydökset ovat matalammalla tasolla kuin ennen koronapandemiaa.

Vuoden 2022 lopulta lähtien monet Euroopan maat ovat raportoineet vakavien A-streptokokki-infektioiden lisääntymisestä.

SUOSITUIMMAT