Onko lisäravinteista oikeasti hyötyä? Lääkärin mukaan ainakin näistä kolmesta on


Nykyisin saa melkein mitä tahansa pillerimuodossa, mutta kannattaako niitä popsia? Mitkä esimerkiksi ovat sellaisia lisäravinteita, joista on oikeasti hyötyä? Saatavilla on niin monenlaista tietoa ja useita eri vaihtoehtoja, että voi olla vaikea tietää mikä on ajan ja rahan arvoista.

Silversurfers -sivusto kysyi lääkärin mielipidettä asiaan. Verkkolääkäri Faiza Khalidin mukaan on kolme lisäravinnetta, jotka voivat olla hyödyllisiä osalle ihmisistä, pitäen kuitenkin mielessä, että mikään lisäravinne ei ole terveellisten elämäntapojen ja tasapainoisen ruokavalion korvike.

Jos omat oireet tai mahdolliset puutokset huolettavat, on aina parasta käydä lääkärin juttusilla.

D-vitamiini

Tarjolla olevista vitamiinilisistä on D-vitamiini sellainen, jota lähes
jokaisen kannattaa ottaa. D-vitamiini auttaa kalsiumin ja fosfaatin imeytymisessä ravinnosta. Nämä mineraalit ovat tärkeitä terveen luuston, hampaiden, lihasten ja koko kehon terveyden ylläpidolle. Kesäkuukausina auringonvalosta saa riittävän määrän D-vitamiinia, mutta syksyllä ja talvella tarvitaan lisäystä vitamiinipillerin muodossa, sillä auringonvalossa ei ole riittävästi UVB säteilyä. D-vitamiinia voi saada rasvaisesta kalasta, punaisesta lihasta ja kananmunista, mutta riittävää määrää on hankala saada pelkästään ruokavaliosta. Niinpä jokaisen on hyvä harkita D-vitamiinilisän ottamista lokakuun alusta maaliskuun loppuun.

Älä kuitenkaan tankkaa vitamiinia liikaa, sillä liiallinen D-vitamiinin saaminen voi pitkällä aikavälillä johtaa hyperkalsemiaan, jolloin vereen syntyy liian korkea kalsiumpitoisuus. Kyseessä on vakava tila, joka voi heikentää luustoa ja vaurioittaa sydäntä ja munuaisia.

B12-vitamiini

B12-vitamiinia on niin lihassa, kalassa kuin maitotuotteissakin, ja toisin kuin D-vitamiinia, tätä ei suositella lisäravinteen muodossa jokaiselle. Sen sijaan B12-vitamiinilisä voi olla hyödyllinen erityisesti vegaaneille, sillä kasvikunnan tuotteista ei ole mahdollista saada riittäviä määriä tätä välttämätöntä vitamiinia. Myös oäkkäämmälle väestölle B12-vitamiini lisäravinteena voi tulla kysymykseen, sillä ikääntyessämme vitamiinin imeytyminen ravinnosta heikentyy. B12-vitamiinia tarvitaan valkosolujen ja punasolujen muodostuksessa. Se vaikuttaa myös aivojen ja hermoston toimintaan, ja osallistuu DNA:n muodostukseen yhdessä foolihapon kanssa.

Vitamiinipuutoksen muodostumiseen voi mennä pitkä aika
ruokavaliomuutoksen jälkeen, sillä keho varastoi B12-vitamiinia noin parin vuoden tarpeeksi.

Rauta

Raudanpuute on yleisin ravitsemuksellinen puute maailmassa, ja siitä kärsii noin viidesosa maailman naisista. Rauta on tärkeä hivenaine, koska sitä tarvitaan hemoglobiinin muodostumiseen, mikä on välttämätöntä hapen kuljettamisessa sydämeen ja lihaksiin. Raudanpuute voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten anemiaa, väsymystä, infektioherkkyyttä ja hermostollisia muutoksia. Ei ole epäilystäkään, etteikö rauta olisi välttämätöntä terveydelle, mutta kaikille rautalisä ei ole tarpeen. Nuoret naiset joilla on runsaat kuukautiset, voivat hyötyä lisäraudan ottamisesta, sillä heillä on korkeampi riski saada anemia.

Jos epäilet että sinulla on raudanpuute, varaa aika lääkärille, joka voi määrätä verikokeen määritelläkseen onko sinulla matalat rautavarastot. Jos kyse ei ole anemiasta, terveellisten rautavarastojen ylläpitäminen on helppoa oikeanlaisella ruokavaliolla. Esimerkiksi punainen liha, kurpitsan siemenet ja pinaatti ovat hyviä raudanlähteitä.

Lähteet: Silversurfers, Lääkärilehti

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT