Pandemia sai suomalaiset kyllästymään siivoamiseen – kotiin halutaan nyt hotellisiivoojan taitoja


Hotels.com-sivuston teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset haikailevat etenkin hotellien siistien kylpyhuoneiden perään.

Koronapandemia on koetellut meitä nyt jo reilun vuoden ajan, ja suomalaiset kaipaavat jo kipeästi matkoille. Hotels.com-sivuston tutkimuksen mukaan ihmisillä on ikävä etenkin hotellien minibaareja ja kuohkeita kylpytakkeja. Sen lisäksi kyselyyn osallistuneet suomalaiset ilmaisevat olevansa kyllästyneitä kotinsa siivoamiseen.

Tutkimuksen mukaan hotelleista kaivataan eniten puhdasta ja tahratonta kylpyhuonetta (41 %). Kaikista hotellin työntekijöistä suomalaiset pestaisivat kotiinsa mieluiten siivoojan. Lähes kolmasosa kyselyyn vastanneista haluaisi osata siivota kotinsa yhtä tehokkaasti ja hyvin kuin hotellisiivooja. Joka kolmas toivoi saavansa siivousniksejä hotellisiivouksen ammattilaisilta.

Vastatakseen kansalaisten toiveisiin, Hotels.com jakaa muutaman niksin, jotka voivat auttaa antamaan lisätehoa viikkosiivoukseen:

  • Peili kiiltäväksi. Saat puhdistettua rumat jäljet peilistä helposti, kun valitset puuhaan mikrokuituliinan, josta ei irtoa nukkaa. Suihkuta peiliin ensin seosta, jonka teet sekoittamalla suihkepulloon etikkaa ja vettä (1:1). Pyyhi peili puhtaaksi mikrokuituliinalla.
  • Valkeat lakanat. Lakanoita liottamalla saat niistä hotellimaisen raikkaat. Liottaminen poistaa muun muassa lakanoihin ajan mittaan imeytyneet pesuaine- ja rasvajäämät. Liota lakanoita neljän tunnin ajan kuumassa vedessä, johon sekoitat ruokasoodaa ja pyykinpesuainetta (1:2). Pese lakanat tämän jälkeen pesukoneessa ilman pesuainetta.
  • WC-istuimen pesu. Asiantuntijoiden mukaan sitkeät tahrat WC-istuimessa irtoavat parhaiten hohkakivellä. Istuinta tulee hieroa hohkakivellä parin minuutin ajan pyörivin liikkein, jolloin tahrat lähtevät, ja istuin kiiltää taas puhtauttaan.
  • Suihku puhtaaksi. Suihkuverho ja kylpyhuoneen matto pitävät sisällään runsaasti pölyä ja likaa. Puhdista ne kylvyllä: laita kylpyammeeseen kuumaa vettä ja neljä ruokalusikallista klooritonta valkaisuainetta. Anna liota noin tunnin ajan. Huuhtele puhtaalla vedellä.
  • Punaviinitahrat matosta. Läikkyikö viiniä matolle? Voit saada tahran irti silitysraudan höyrytoiminnalla, matonpesuaineella ja vanhalla liinalla. Varo kuitenkin, ettet polta vahingossa mattoa.

Hotels.comin kommunikaatiopäällikkö Emma Tagg kommentoi pandemian vaikutuksia suomalaisten siivouskäyttäytymiseen sivuston uutiskirjeessä.

– Ei mikään ihme, että oman kodin siivoaminen kyllästyttää suomalaisia, sillä tutkimuksen mukaan pandemian alun jälkeen yli neljäsosa vastaajista on tehnyt kotonaan tehosiivouksen (27 %) ja yli kolmasosa on konmarittanut tavaroitaan (35 %) ja raivannut kaappeja (34 %) – koronarajoitukset ovat todellakin ajaneet ihmiset ylittämään rajojaan.

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT