Poliisi: Huijaukset vain kasvussa – 6 vinkkiä sinulle


Poliisin tilastot kertovat karua kieltään. Suomalaisilta on tänä vuonna huijattu jo yli kymmenen miljoonaa euroa. Suurin osa rikoksista on tehty netin välityksellä. Kasvua edellisvuoteen on yksitoista prosenttia.


Erityisen huolestuttavaa on se, että iäkkäämpiin henkilöihin kohdistuneet lievät nettipetokset ovat kasvaneet peräti 90 prosenttia viime vuodesta.

Poliisi korostaa, että netin käyttöä ei ole syytä pelätä, mutta huijausyritysten tiedostaminen on erittäin tärkeää.Iäkkäämpien kohdalla tulevat kyseeseen yleensä  myyntipetokset, tilausansat sekä rakkaus- ja sijoitushuijaukset. Tilausansassa asiakas luulee ostavansa edullisen tuotteen, mutta huomaakin myöhemmin sitoutuneensa kuukausisopimukseen, jota ei saa poikki. Rahat lähtevät kortilta automaattisesti ja postiluukusta tunkee epätoivottua tavaraa.

Myynti- ja sijoitushuijauksissa pätee yleensä samat lainalaisuudet. Jos kokee jonkinlaisen onnen kohdanneen, niin usein kyseessä on valitettavasti epäonni. Harvoin kukaan myy hyvää tavaraa puoli-ilman kovalla kiireellä. Jos taas luvataan kymmenien prosenttien sijoitustuottoja, kannattaa miettiä, miksi sitä juuri minulle tarjotaan.

Poliisilla on hyvä yksinkertaistettu ohje erilaisten tietojen kalastelujen osalta. Älä kerro puhelimitse, sähköpostien välityksellä tai ovelle ilmestyneelle henkilölle mitään sellaista, mitä et olisi valmis paljastamaan kadulla. Antaisitko nettipankkitunnuksesi tuntemattomalle henkilölle, joka tulee niitä kadulla kyselemään?


Poliisin 6 vinkkiä:

  • Kaikenlaisilta huijauksilta suojaa parhaiten terve epäluulo – Mieti heti, mikä yhteydenottajan motiivi voi olla, jos saat tavallisuudesta poikkeavan yhteydenoton ja siihen liittyy raha. Katkaise yhteys pyytäjään.
  • Pankkitunnuksia ei pidä luovuttaa kenellekään tuntemattomalle, vaikka he kertoisivat olevansa poliisista. Valepoliiseista johtuva huijaaminen elää edelleen.
  • Älä lähetä rahaa nettituttavuudelle – ihastuksellesi, vaikka tämä vetoaisi kuinka riipaisevaan tarinaan tahansa tai lupaisi suuria rahasummia.
  • Tehdessäsi kauppaa netissä: Onko hinta epäilyttävän alhainen? Onko myyjällä kiire? Soiko jokin muu hälytyskello? Varmista tuotteen olemassa olo ja tee kaupat mieluiten kasvokkain.
  • Toimitusjohtajapetosten osalta varmista, että laskuja käsittelevät työntekijät ovat tietoisia huijaustavasta. Kehittäkää tuplavarmistus maksujen oikeellisuuden tarkastamiseksi.
  • Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus. Myös huijausyrityksistä on hyvä ilmoittaa poliisille.

SUOSITUIMMAT