Ravinteikkaita ituja voi kasvattaa vaikka astiankuivauskaapissa! Katso reseptit


Tuoretta ruokaa voi tuottaa kotona vaikka keskellä talvea.

Voit kasvattaa itse esimerkiksi tuoreita ituja, joita voi käyttää keittiössä monella eri tavalla. Idättämiseen ei tarvita omaa puutarhaa eikä edes auringonvaloa.

Pienimpäänkin siemeneen on pakattu luonnon omat koodit, joilla se pystyy kasvamaan lajinsa uudeksi edustajaksi. Jokainen siemen sisältää sen verran ravinteita, että se voi luoda itselleen idun ja pari sirkkalehteä ilman, että se saa ravinteita ulkopuolelta. Itujen kasvattamisessa käytetään hyväksi siemeneen pakattu kasvunvoima.

Kaupoissa on myytävänä monenlaisia idätysastioita, mutta ihan tavallinen reilunkokoinen lasipurkkikin käy. Kantta ei tarvita, vaan sen tilalle pingotetaan esimerkiksi palanen harsokangasta. 

Idätys aloitetaan siementen huuhtelulla ja sitä jatketaan koko kasvatuksen ajan muutaman kerran päivässä. Viiden vuorokauden sisällä kaikki siemenet ovat itäneet. Vihreä väri tulee ituihin, kun niitä pitää vuorokauden valoisassa paikassa.

Ei huolta ilmavaivoista

– Ituja voi käyttää monenlaisiin ruokiin: salaatteihin, vokkeihin, keittoihin, smoothieihin ja ihan sellaisenaan lisukkeena tai leivän päällä. Kokeile niitä myös leivonnassa. Idätetyt viljanjyvät tuovat mukavan kuitu- ja vitamiinilisän esimerkiksi leipä- ja sämpylätaikinoihin, vinkkaa MKN (Maa- ja kotitalousnaiset) Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta.

Hän muistuttaa, että idut ovat kaikkea muuta kuin tyhjää syötävää, vaikka siltä saattavat näyttääkin. Idut sisältävät proteiineja, kuitua, kivennäisaineita (mm. rautaa, kalsiumia ja sinkkiä) sekä vitamiineja. Idätetyn siemenen tai pavun vitamiinipitoisuus on myös korkeampia, kuin siemenen tai kasvavan kasvin. Kivennäisainepitoisuus ei kasva, mutta esimerkiksi sinkin ja raudan imeytyvyys paranee.

Idut ovat myös ruoansulatukselle mieluista ravintoa. Siemenien ja papujen proteiinit ja tärkkelys muuttuvat idätyksen aikana ja elimistö pystyy hyödyntämään niitä paremmin. Itujen kuitu tekee hyvää suolistolle, eivätkä ilmavaivatkaan kiusaa papujensyöjää.

Puhtaus ennen kaikkea

Hyvä hygienia on itujenkasvatuksessa tärkeää. Pese astiat hyvin ennen idätystä. Käytä puhtaita siemeniä ja käsittele idätysvälineitä puhtain käsin.

– Idut kannattaa käyttää muutaman päivän sisällä. Säilytä ne jääkaapissa ja huuhtele päivittäin. Kun idut alkavat tuntua limaisilta, ne on syytä heittää biojäteasiaan, Suontausta ohjeistaa.    

Itureseptejä

Talvinen itukeitto

itu_talvinen-itukeitto_kuva_kati-laszka
Kuva: Kati Laszka

4 annosta, maidoton ja gluteeniton

2 sipulia
100 g lanttua tai palsternakkaa
100 g juuriselleriä
2 porkkanaa
5–6 dl ituja
1 pkt (n. 150 g) pekonia
3 rkl (n. 70 g) tomaattipyreetä
1 rkl (savu)paprikajauhetta
1 l vettä
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
0,5 tl rouhittua mustapippuria

1. Kuori kasvikset ja raasta karkeaksi raasteeksi. Huuhtele idut tarvittaessa.
2. Leikkaa pekoni saksilla suikaleiksi suoraan kattilan pohjalle. Kummenna pekonia, kunnes rasva alkaa irrota. Anna ruskistua kevyesti.
3. Nosta pekoni rasvasta talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja jätä odottamaan. Kuumenna tomaattipyreetä ja paprikajauhetta pari minuuttia pekonin rasvassa koko ajan sekoittaen. Älä päästä palamaan.
4. Lisää kasvisraasteet kattilaan ja kuullota sekoitellen muutama minuutti. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot ja pippuri. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
5. Sekoita joukkoon idut sekä pekonit ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Maista, mausta tarvittaessa lisää ja nosta tarjolle.

Itukääröt

itukaarot_kuva_kati-laszka
Kuva: Kati Laszka

4 annosta, maidoton

4 ohutta rieskaa tai tortillalettua
1 maustekurkku
4 aurinkokuivattua tomaattia
75 g täyslihaleikkelettä
4–5 dl erilaisia ituja

Hernelevite
200 g pakasteherneitä
1 pieni (puna)sipuli
1 rkl sitruunamehua
1 rkl öljyä
0,25 tl suolaa
(1 tl jeeraa tai jauhettua kuminaa)
(chilikastiketta maun mukaan)

1.Valmista ensin hernelevite. Sulata herneet ja kaada monitoimikoneeseen. Kuori sipuli, leikkaa lohkoiksi ja laita herneiden sekaan. Mittaa päälle loput ainekset ja soseuta. Jätä odottamaan.
2. Hienonna maustekurkku ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita ne itujen kanssa kulhossa. Suikaloi leikkele.
3. Levitä rieskoille reilusti hernelevitettä, ripottele leikkelesuikaleet päälle ja jaa ituseos rieskoille.
4. Kääri rieskat rullalle ja leikkaa halutessasi 2–3 osaan. Paloittelu helpottaa syömistä.

Vinkki 1: Leikkeleen sijaan voit käyttää muuta kypsää lihaa tai kalaa, kylmäsavutofua tms.

Vinkki 2: Käytä levitteen öljynä aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Hernelevite on myös hyvä dippikastike esimerkiksi kasviksille.

Itu-kalasalaatti

itu-kalasalaatti_kuva_kati-laszka
Kuva: Kati Laszka

4–6 annosta, maidoton, gluteeniton

4–6 kiinteää perunaa
4 kananmunaa
200 g pakasteherneitä
1 ruukku salaattia (esim. tammenlehti)
125 g kirsikkatomaatteja
4–6 dl erilaisia ituja
1 tlk (n. 200 g) kotimaista järvikalasäilykettä

Sitruunakastike
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl voimakasta sinappia
2 tl sokeria
0,75 dl rypsiöljyä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(ripaus suolaa)

1. Keitä perunat kypsiksi. Keitä kananmunat koviksi (n. 8 minuuttia) perunoiden kanssa yhdessä tai erillisessä kattilassa.
2. Sulata ja kuumenna herneet perunoiden höyryssä tai mikrossa.
3. Valmista perunoiden ja kanamunien kypsyessä kastike. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoren keltaista osaa kannelliseen lasipurkkiin. Purista päälle sitruunamehua ja mittaa loput aineet purkkiin. Sulje kansi ja ravista sekaisin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja suolaa.
3. Huuhtele salaatti ja idut tarvittaessa ja pese tomaatit. Revi salaatti pienemmäksi ja levitä vadille itujen kanssa. Halkaise tomaatit ja laita salaatille.
4. Huuhtele kananmunat kylmällä vedellä ja kuori sekä halkaise tai lohko ne. Laita salaattivadille.
5. Valuta perunat ja anna hieman jäähtyä. Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi tai kuutioiksi ja levitä salaatille. Ripottele sekaan herneet ja nostele kala salaatille. Sekoita kastike vielä kertaalleen ja valuta osa salaatin päälle. Laita loppu kastikkeesta tarjolle erikseen.

Vinkki: Asettele ainekset vadille sektoreittain tai kerroksittain.

Alla MKN Keski-Suomen opasvideo itujen ja versojen kasvattamiseen.

Lähde ja reseptit: MKN

SUOSITUIMMAT