Ravustuskausi alkaa tänään – tässä ohjeet pyyntiin ja rapujuhliin


Ravustus ja ravuilla herkuttelu kuuluu monen suomalaisen kesään. Ravustuskausi käynnistyy tänään 21.7. kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään. Kun huolehtii välineiden desinfioinnista, pyyntiin tarvittavista luvista ja pyydysten oikeasta merkinnästä, saa ravustuksesta kaiken ilon irti vastuullisesti.

Ravustus on jännittävä harrastus. Saaliiksi voi saada sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Viime kesän arvioidaan olleen hyvä ravun kasvun kannalta ja kesäkuun aikana vauhdilla lämmenneet vedet lupailevat hyvää ravustuskauden alkua sekä keskimääräistä runsaampia rapusaaliita.

Vastuulliset rapujuhlat

Vastuullinen rapujuhlien järjestäjä huolehtii rapuja keittäessä, että ravut lisätään aina kiehuvaan veteen pieninä erinä. Lisäksi juhlien järjestäjiä pyydetään huomioimaan vallitseva koronatilanne ja järjestää juhlat suositusten mukaisesti. Jokirapu on listattu WWF:n kalaoppaaseen keltaisella ja oppaassa jokiravun ostoa suositellaan harkiten.

Rapujuhlat voi järjestää myös päivällä

Rapujuhlat järjestetään yleensä iltajuhlana, mutta ne voi järjestään aivan yhtä hyvin myös päiväsaikaan. Molemmissa tapauksissa rapukekkerit ovat iloinen ja rento juhla. perinteisesti tehdään paikkakortit juhlijoille ja varataan apuvälineet, kuten rapukaulurit ja -veitset tai -neulat.

Rituaalit

Rapujuhlien järjestäjillä on varsin usein omia rituaaleja. Pöytään sytytetään kynttilät, jonka jälkeen vieraat istuutuvat määrätyille paikoilleen. Juhlan kunniavieraat eli ravut nostetaan pöytään vasta viimeisenä. Isäntä ja emäntä valitsevat ensimmäisen ravun vierustoverilleen, jolloin ruokailu alkaa. Usein myös tapa mies tarjoaa ensimmäisen ravun daamilleen. Isäntäväki voi kohteliaasti kertoa vierailleen kuinka monta rapua on varattu henkeä kohti. Rapujen valinta suoritetaan pelkästään silmämääräisesti, niitä ei saa koskea ennen valintaa.

Joku isäntäväkeen kuuluva opastaa noviiseja rapujen kuorimisessa:

  1. Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista ja väännä se irti kokonaisena.
  2. Leikkaa pyrstö sivusta auki.
  3. Irrota pyrstölihan päällä oleva lihassuikale ja poista sen alla oleva suoli.
  4. Nauti ravunliha sellaisenaan tai kokoa lihaa voidellulle ja tillillä maustetulle paahtoleivälle.  

Rapuetiketti

Rapujuhlat ovat iloista ruokailukulttuuria, jonka soisi siirtyvän sukupolvelta toisille. Tämän takia juhlat kannattaa suunnitella siten, että myös lapset voivat olla menossa mukana. 

Ravustukseen tarvitaan lupa

Jos haluat itse pyytää ravut, muistathan että ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa ja 18–64 vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Merrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetriä veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä jokiravun suojeluarvo maksettavaksi. Jokiravun suojeluarvo on 50 euroa ravulta.

Ehkäise rapuruttoa!

Jokirapu on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Jokiravun suurin uhka on rapuruton ja täpläravun leviäminen. Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi ravustajan tulee aina muistaa desinfioida, kuivata tai pakastaa kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön. Rapuja saa sumputtaa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee ne pakastaa ennen käyttöä.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT