Suomalaismies kertoo rajusta sairastumisestaan: ”Olin varmaankin se 0, joka tartutti kaikki Suomessa”


Edellinen Suomea ravistellut vakava pandemia oli sikainfluenssa, joka vyöryi Suomeen kahtena aaltona vuosina 2009-2010 ja 2010-2011.

Ensimmäisessä aallossa Suomessa todettiin Terveyskirjasto Duodecimin mukaan 44 influenssa A(H1N1)v -tartuntaan liittynyttä kuolemantapausta. Potilaiden ikä poikkesi suuresti tavallisten epidemioiden potilaista. Sairaalahoitoon joutuneista 90 % oli alle 65-vuotiaita, ja vain 43 %:lla oli jokin krooninen perustauti, jonka perusteella he kuuluivat riskiryhmään.

Sikainfluenssan pahin vaihe estettiin Pandemrix-rokotteella, joka yhdistettiin vuonna 2010 myös narkolepsiaan sairastumiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyödyt kuitenkin ylittivät haitat, sillä rekisteritietojen mukaan rokote esti Suomessa 80 000 sikainfluenssatartuntaa, tehohoitotapauksia ja noin 50 kuolemaa.

Toisen kauden aikana vuosina 2010-2011 sikainfluenssaan menehtyi Suomessa 10 henkilöä.

Sikainfluenssavirus kiertää edelleen maapallolla ja se on huomioitu myös Suomen 2015–2019 influenssakausien rokotteessa.

Nimettömänä pysyvä mieshenkilö kertoo nyt koronaviruksen jyllätessä oman tarinansa sairastumisestaan sikainfluenssaan. Hän uskoo olevansa Suomen ns. ”nollapotilas”, joka tartutti muut sikainfluenssaan.

Sairastin sikaflunssan 2009 ja olin 39-v, olin varmaankin silloin se 0, joka tartutti kaikki Suomessa. Olimme Etelä-Amerikassa lomalla. Heräsin lomapäivän viimeisenä yönä…. korkeeseen kuumeeseen ja luulin menettäneeni näköni, koska ulkona oli ollut ukkonen ja sähköt katkenneet koko alueelta, joten en löytänyt puhelinta ja oli todella spooki olo.

Olimme lähdössä seuravana aamuna kohti suomea, joka teki olostani todella vaikean. Lentää nyt 12 h koneessa kovassa kuumeessa, tuntui todella ahdistavalta! Lähtiessämme asunnolta kohti lentokenttää tunsin oloni todella väsyneeksi, enkä meinanut edes päästä ylös sängystä. Lentokentällä olin niin väsynyt, että jaksoin just pysyä pystyssä. Lentomatka meni yllättävän hyvin, koska nukuin suurimman osan matkasta.

Kotiin päästyäni alkoi taudin pahin paljastua minulle, joka olin kohtuullisen hyvässä kunnossa, eikä mitään sairauksia ollut, niin tuntui että pää räjähtää ja kaikkia lihaksia särkee aivan sairaasti. Minä, joka en käytä lääkkeitä kuin on ihan pakon edessä, jouduin silloin käyttämään ja paljon. Muistan kun soitin ensiapuun ja kysyin montako särkylääkettä voin syödä päivässä, oli nimittäin päänsärky ja lihassärky, niin saatanan kova! Kuume oli noussut siinä vaiheessa 40 asteeseen. Kaksi päivää makasin ja tunsin että ”henki” lähtee, jonka jälkeen ajattelin, että nyt on pakko miehen turvautua sairaalaan.

Menin Ensiapuun, jossa minua ei otettu tosissaan, ai miksi? Sikaflunssasta alettiin kirjoittamaan vasta kuukauden päästä, mutta kun vaadin niin pääsin… sisään sairaalaan, missä otettiin erilaisia kokeita, eikä mitään selvinnyt!

Tiedän sairastaneeni sikaflunssan, koska koskaan aikaisemmin, ei ole minulla ollut niin kovaa tautia ja olimme käyneet alueella mistä tauti lähti liikenteeseen. Kokeissa ei selvinnyt mitään, koska tauti oli vasta tulossa Suomeen…

Tästä kuitenkin selvittiin, enkä halua hysteriaa aiheuttaa, mutta taudit ????? kaikilla eri tavoilla ja koronakin… Suosittelen kuitenkin kaikille hieman pitämään omasta kunnostaan huolta, esim. kolme kertaa viikossa tekemään reippaan kävelylenkin.

Taudit tulee ja menee ja niistä me edelleen selviämme. Auttakaa toisiamme ja…

Ymmärrän siis tämänkin taudin…

Potilas Nolla

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT