Suomalaisnuorten kiusaamisvideo riipaisee syvältä – ”Onks toi nyt kivaa?”


Kiusaaminen on ollut pitkään esillä mediassa ja ihmisten keskusteluissa, mutta se tuntuu vain saavan yhä vakavampia piirteitä, kuten nähtiin esimerkiksi Koskelan teinisurmassa.

4. joulukuuta Helsingin Koskelassa 16-vuotiaan pojan kaverit pahoinpitelivät häntä nöyryyttävästi ja sadistisesti, MTV:n Rikospaikan mukaan jopa tuntien ajan sairaalan puistossa, ja jättivät hänet sinne. Pojan puolialastomaksi riisuttu kuollut ruumis löytyi vasta kolmen päivän kuluttua. Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kertoi MTV:lle, että 16-17-vuotiaat epäillyt olivat suunnitelleet kuolemaan johtanutta pahoinpitelyä etukäteen ja pahoinpidelleet uhria samassa paikassa useita kertoja aiemminkin.

Koululaisten Gutsy Go -projekti vastustaa kiusaamista ja ryhmän uusi video (nähtävissä yläpuolella) osoittaa sen koskettavalla tavalla. Projektissa pyritään keksimään keinoja, mitä kiusaamisen estämiseksi voitaisiin tehdä.

Videolla nuoret esittävät piilokamerassa omasta ideastaan syntyneen karun kiusaamistapauksen satunnaisten ihmisten lähellä bussipysäkillä.

Videolla haluttiin testata, miten aikuiset suhtautuvat kadulla näkemäänsä kiusaamiseen, ja puuttuvatko he siihen lainkaan.

Osa videon tekijöistä vieraili maanantaina Ylen aamulähetyksessä. Jessica ja Maria sekä Gutsy Go -projektin vastaava tuottaja Aram Aflatumi kertoivat, että videon aiheet keksittiin luokassa yhdessä ja että kiusaamisesitykset pyrittiin tekemään mahdollisimman todenmukaisesti.

Nuorten suureksi yllätykseksi ”näytelmän” ilkeisiin kiusaamistilanteisiin saatiin reaktioita. Eräs nuori mies puutui asiaan aloittamalla: ”Onks toi nyt kivaa?” Hän sanoi kiusaajien toimintaa hävyttömäksi ja kysyi heiltä, tuntuisiko hyvältä, jos joku tekisi heille samaa.

Jessica ja Maria olivat erittäin yllättyneitä ja vaikuttuneita siitä, että kuudesta järjestetystä tilanteesta peräti viiteen puututtiin ulkopuolisten toimesta. Tytöt uskovat, että reagointiin vaikutti myös se, että kiusaamista jatkettiin kunnes saatiin reaktio, mutta että oikeasti kiusaaminen on huomaamattomampaa ja sitä on vaikeampi havaita. Se on kuitenkin aina hyvin ilkeää.

Tytöt kertoivat Ylen haastattelussa, että vaikka tilanteet pelkästään näyteltiin, ne herättivät silti huonoa mieltä myös heille itselleen.

Jessica ja Maria kehottavat kiusaamisen kohteeksi joutunutta aina ilmoittamaan asiasta eteenpäin hyvin varhaisessa vaiheessa, koska silloin se on huomattavasti helpompi pysäyttää kuin vasta sitten, kun sitä on jatkunut jo pitkään.

SUOSITUIMMAT