Suomi on vihdoin avautumassa – tätä se tarkoittaa jo huhtikuussa


Hallituksen puheenjohtajaviisikko kertoi tänään tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marinin (sd) johdolla hallituksen päivitetystä exit-suunnitelmasta, jolla aletaan purkaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi tarkoitettuja rajoituksia.

Hallitus hyväksyi tiistaina 20. huhtikuuta koronarajoitusten purkamiseksi tehdyn suunnitelman, jota tullaan tarkastelemaan kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan.

Marinin mukaan päätös poikkeusoloista luopumisesta voidaan tehdä mahdollisesti ensi viikolla, ”jos tilanne jatkuu hyvänä ja menee edelleen parempaan suuntaan”.

Lapset

Ensimmäiseksi aiotaan jo huhtikuussa avata lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas) myös sanoi tiedotustilaisuudessa, että valtakunnalliset koulusulut jäävät pois.

Rajat

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi, että rajoitusten purkaminen aloitetaan sisärajaliikenteessä touko-kesäkuussa. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne ja laajennetaan perheiden sekä sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Aikuisten harrastukset

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan aikuisten ulkona tapahtuva ryhmäliikunta avataan touko-kesäkuussa, mutta joukkue- ja kontaktilajeja voidaan harrastaa sisätiloissa aikaisintaan elokuussa.

Festivaalit ja tapahtumat

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan ”mahdollisimman pian” perustason alueilla sekä laajemmin toukokuun aikana. Lisäksi kesäkuussa luovutaan kahden metrin turvavälin noudattamisesta ulkotiloissa. Velvoite tulee kuitenkin edelleen olemaan voimassa sisätiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa alueilla, joilla tauti-ilmaantuvuus on yli 25.

Tapahtumateollisuus ry:n viestintäjohtaja Maria Sahlstedt kommentoi Ilta-Sanomille, että hallituksen exit-suunnitelman ansiosta ”päästään varmasti toukokuussa avaamaan joitakin tapahtumia”.

– Ne eivät kuitenkaan ole niitä suurimpia, taloudellisesti kannattavimpia tapahtumia, vaan ne ovat ennemmin sellainen rohkaisu siihen, että voidaan alkaa jotain järjestää, Sahlstedt toteaa IS:lle.

Sahlstedtin mukaan suuret perutut festivaalit kuten Provinssi, Ruisrock, Tuska, Rockfest ja Ilosaarirock tuskin enää muuttavat mieltään, koska tapahtumat on jo peruttu ja jatkosuunnitelmat niiden osalta tehty. Hän kuitenkin uskoo, että osa tapahtumajärjestäjistä saattaa innostua järjestämään joitakin tapahtumia 50 hengen lohkorajoituksista huolimatta, vaikka se ei olisikaan taloudellisesti kannattavaa.

Sahlsted sanoo toivovansa, että kesälle voisi vielä nousta ”uusia, ehkä pienempiä tapahtumia”.

Elokuussa järjestettävää Kaisa Rocks -festivaalia ei ole ainakaan vielä peruttu.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT